η νομικη αθηνων στην κορυφη

Του Νίκου Μάλαμα

Για ακόμα μια φορά, η Νομική Σχολή Αθηνών έκοψε πρώτη το νήμα στο πλαίσιο του διεθνούς πανεπιστημιακού διαγωνισμού Foreign Direct Investment International Arbitration Moot 2015, ο οποίος έλαβε χώρα στο διάστημα 29 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου 2015. Η εξαμελής ομάδα των Ελλήνων προπτυχιακών φοιτητών υπό την επιστημονική εποπτεία του λέκτορα κ. Αναστασίου Γουργουρίνη και με την εμπειρία των προπονητριών, Ειρήνης Κικαρέα και Κλεονίκης-Μαρίας Σεργάκη, ως εκπροσώπων μας στον περυσινό διαγωνισμό, κατάφεραν και συνέτριψαν παγκόσμιας εμβέλειας, κραταιά πανεπιστήμια, όπως τα University of Ottawa,  Harvard University,  University of Helsinki, το King’s College London. Σημειωτέον ότι στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος συνολικά 83 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο. O επιβλέπων καθηγητής κ. Αναστάσιος Γουργουρίνης δήλωσε στο Νομικό Παλμό: “Το επίπεδο του ανθρωπίνου δυναμικού των ελληνικών Α.Ε.Ι. είναι υψηλότατο. Οι πολλές επιτυχίες των φοιτητών μας απλά επιβεβαιώνουν ότι η σκληρή και ομαδική δουλειά αποδίδει.”.

Το θέμα το οποίο κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό FDI Moot 2015 ήταν ιδιαίτερα επίκαιρο και αφορούσε προσφυγή στο Δικαστήριο Διεθνούς Διαιτησίας του Λονδίνου, την οποία είχε ασκήσει ξένος επενδυτής εναντίον του κράτους υποδοχής της επένδυσής του. Πιο συγκεκριμένα, το κράτος με νόμο μείωσε οριζόντια τα ποσά που παρείχε ως επιδοτήσεις στους επενδυτές. Βασικό επιχείρημά του ήταν ότι το επενδυτικό περιβάλλον πρέπει να παραμένει σταθερό και να μην ανατρέπεται η εμπιστοσύνη του καλόπιστου επενδυτή, ενώ από την πλευρά του το αλλοδαπό Δημόσιο υποστήριζε την ανάγκη αναμόρφωσης του ρυθμιστικού πλαισίου για τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Οι φοιτητές πραγματεύθηκαν δαιδαλώδη νομικά ζητήματα, όπως η δικαιοδοσία και το παραδεκτό της επενδυτικής προσφυγής, αλλά και θέματα ουσίας, όπως η δίκαιη και επιεικής μεταχείριση του ασκούντος την προσφυγή, η επίκληση από τον καθ’ ου λόγων άρσης του αδίκου (άμυνα και κατάσταση ανάγκης), τα είδη επανόρθωση, καθώς και ο υπολογισμός της αποζημίωσης του προσφεύγοντος. Στο πλαίσιο του εν λόγω διαγωνισμού κάθε ομάδα αναλαμβάνει να ταχθεί στο πλευρό και των δύο αντίδικων πλευρών, αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία της τόσο γραπτά όσο και προφορικά. Όσον αφορά τον τελικό γύρο, η ελληνική ομάδα από τη θέση του καθ’ ου η προσφυγή κράτους κέρδισε το Universitas Pelitas Harapan της Ινδονησίας, εντυπωσιάζοντας τους κριτές-ειδήμονες σε θέματα διεθνούς διαιτησίας για τη νομική της κατάρτιση.

Και δεν είναι μόνη η νίκη στον τελικό που κατήγαγαν οι Έλληνες συνάδελφοί μας αυτό που μας κάνει όλους περήφανους και μας γεμίζει ελπίδα. Είναι και τα άλλα επτά βραβεία που κέρδισαν με την αξία τους στα διάφορα στάδια του διαγωνισμού, καθώς και η διάθεσή τους για προσφορά, δεδομένου ότι το χρηματικό έπαθλό τους το διέθεσαν προς οικονομική υποστήριξη της ελληνικής αποστολής που θα μας εκπροσωπήσει στο διαγωνισμό το 2016.

Ο Νομικός Παλμός δεν μπορούσε να μην μιλήσει με τα παιδιά της ελληνικής αποστολής για την εμπειρία τους:

Ν.Π.: Περιγράψτε μας τα στάδια και τη διαδικασία του διαγωνισμού. Υπήρχαν συγκεκριμένα/προκαθορισμένα κριτήρια για να αναδειχθεί ο νικητής;

Νικολέττα Χαλικοπούλου: Ο διαγωνισμός χωρίζεται σε δύο φάσεις, μία γραπτή και μία προφορική. Η γραπτή αφορά την καταγραφή των δικογράφων. Ουσιαστικά τον περισσότερο χρόνο ασχοληθήκαμε με αυτό, μέχρι και το Σεπτέμβριο, οπότε και παραδώσαμε τα δικόγραφα. Ως ομάδα έπρεπε να υπερασπιστούμε και τις δύο πλευρές της διαφοράς, τον ενάγοντα και τον εναγόμενο. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου και ύστερα προετοιμαζόμασταν για την προφορική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε τέλη Οκτωβρίου. Αυτή η διαδικασία ολοκληρώθηκε στο Λονδίνο. Επίσης και σε αυτή τη φάση έπρεπε να είμαστε προετοιμασμένοι να υπερασπιστούμε και τις δύο πλευρές, καθώς συνήθως δε γνωρίζαμε ποιος θα είναι ο αντίπαλος μας και ποια πλευρά θα κληθούμε να εκπροσωπήσουμε.

Για την ανάδειξη του τελικού νικητή λαμβάνονται υπόψη και οι δύο αυτές φάσεις. Δεν αρκεί μία ομάδα να έχει πάει πολύ καλά μόνο στα γραπτά ή μόνο στα προφορικά. Η κάθε ομάδα κρίνεται για τη συνολική της παρουσία στο διαγωνισμό. Βέβαια υπάρχουν ξεχωριστά βραβεία που διακρίνουν την κάθε φάση του διαγωνισμού, αλλά για τον τελικό νικητή η συνολική παρουσία είναι κρίσιμη.

Ν.Π.: Τι ήταν αυτό που σας δυσκόλεψε περισσότερο κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού;

Θωμάς Παπαδογιάννης : Νομίζω η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν η υπέρβαση των προσωπικών ορίων, την οποία, λίγο έως πολύ, όλοι την βιώσαμε. Αυτό αφορά στα γνωστικά μας όρια, αφού,  προκειμένου να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του διαγωνισμού έπρεπε να δουλέψουμε με τρόπο που κανείς μας δε γνώριζε έως τότε, δηλαδή να υιοθετήσουμε ένα δικηγορικό τρόπο γραφής και σκέψης, τον οποίο δεν είχαμε διδαχθεί στο πλαίσιο του μαθήματος στη Σχολή. Για να γίνει αυτό  χρειαζόταν χρόνος και υπομονή, ενώ το αποτέλεσμα φάνηκε μόνο στο τέλος. Επιπλέον, υποχρεωθήκαμε όλοι μας, πιστεύω, να υπερβούμε τα όρια της αντοχής μας, καθώς κανένας μας δεν είχε δουλέψει στους ρυθμούς που δουλέψαμε αυτούς τους οκτώ μήνες. Μάλιστα, καθώς περνούσε ο καιρός, οι αντοχές μας μειώνονταν και  το φορτίο γινόταν μεγαλύτερο, απαιτώντας και μεγαλύτερες θυσίες σε προσωπικό επίπεδο. Φυσικά καμία δυσκολία δεν θα μας έκανε να μετανιώσουμε τα όσα κάναμε και ακόμα και εκείνες τις στιγμές ξέραμε πως η σκληρή δουλειά ανταμείβεται.

Ν.Π.: Σε έκανε ο διαγωνισμός να θέλεις να ειδικευθείς και να ασχοληθείς επαγγελματικά με το Δίκαιο των Διεθνών Επενδύσεων και τη Διαιτησία; Τι είναι αυτό που σε ελκύει στους συγκεκριμένους κλάδους;

Ελευθέριος Δαφέρμος: Ο διαγωνισμός μου έδωσε μια εικόνα για την επενδυτική διαιτησία και για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο συγκεκριμένος κλάδος. Αν και ακόμα δεν έχω κατασταλάξει στα μελλοντικά μου επαγγελματικά πλάνα, σίγουρα μια παρόμοια ενασχόληση αποτελεί ενδιαφέρουσα προοπτική. Ο συγκεκριμένος εναλλακτικός τρόπος επίλυσης διαφορών είναι ταχέως αναπτυσσόμενος και συνδυάζει διαφορετικά στοιχεία. Η  επέκταση του διεθνούς δικαίου σε νέα μονοπάτια χαρίζει μία νέα οπτική στην ερμηνεία και εφαρμογή του και αποκαλύπτει ίσως άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές του. Η καθημερινή τριβή με το διεθνές δίκαιο συνιστά μία πρωτόγνωρη για τους προπτυχιακούς φοιτητές εμπειρία και τους ενθαρρύνω θερμά να εκμεταλλευτούν αυτήν την εμπειρία και να ασχοληθούν με τα moots όταν τους παρουσιαστεί η ευκαιρία.

Ν.Π.: Ποιος ήταν ο πιο καθοριστικός παράγοντας για να πετύχετε αυτή τη νίκη; Τι θεωρείτε ότι είναι αυτό που διακρίνει τη Νομική Αθηνών που πετυχαίνει διαρκώς τέτοιες επιτυχίες;

Μαριλένα Χρυσανθακοπούλου: Κάποιος θα μπορούσε να απαντήσει -με ευκολία ίσως- πως καθοριστικός παράγοντας ήταν το πολύ και καλό διάβασμα. Παρόλα αυτά πιστεύω πως στη δική μας περίπτωση το μυστικό ήταν κυρίως η ομαδικότητα. Είχαμε την τύχη να ταιριάξουμε σαν ομάδα και να δουλέψουμε αποτελεσματικά. Για όλους μας ήταν ένα μοναδικό ταξίδι, του οποίου ο προορισμός δεν μας αντάμειψε μόνο ακαδημαϊκά, αλλά και προσωπικά, καθώς μάθαμε να λειτουργούμε ως οικογένεια, ως μία δύναμη, η οποία έθεσε τις βάσεις για μία δυνατή φιλία.

Ενάντια στις φωνές που στοχεύουν στην υποβάθμιση της ποιότητας δουλειάς του ελληνικού πανεπιστημίου και συγκεκριμένα της Νομικής Αθήνας, θεωρώ πως δεν έχουμε απολύτως τίποτα να ζηλέψουμε ακαδημαϊκά από τα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Η Νομική Σχολή της Αθήνας έχει ένα πολύ υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο που αναγνωρίζεται στο εξωτερικό και είναι κάτι που βιώσαμε κι εμείς στο Λονδίνο. Οι φοιτητές έχουν ικανότητες και διάθεση να κάνουν τη διαφορά και αυτό αντικατοπτρίζεται στη σειρά διεθνών επιτυχιών της σχολής μας.

Ν.Π.: Ήταν έντονος ο ανταγωνισμός; Ποια ομάδα σας δυσκόλεψε πιο πολύ, ως «αντίπαλος»;

Δημήτρης Σταμάτης: Θα ήταν δύσκολο να ισχυριστεί κάποιος ότι στο πλαίσιο ενός διεθνούς διαγωνισμού με συμμετοχή Πανεπιστημίων από κάθε άκρη της γης δεν είναι υψηλό το επίπεδο του ανταγωνισμού. Μάλιστα, θα μπορούσα να ανακαλέσω στη μνήμη μου μερικούς από τους πιο δύσκολους αγώνες, όπως ήταν αυτός με το Πανεπιστήμιο της Οττάβα, καθώς και με το Πανεπιστήμιο από το Νέο Δελχί. Βέβαια, παρά το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των άλλων ομάδων, καθώς και των κριτών, οι οποίοι έχουν μακροχρόνια πείρα πάνω στο αντικείμενο, όλοι αποδείξαμε τόσο στους εαυτούς μας, όσο και στους γύρω μας πως όταν έχεις κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να σε σταματήσει.

Ν.Π.: Τι σου έκανε εντύπωση από την ολιγοήμερη επίσκεψή σας στο King’s College του Λονδίνου; Ποιες οι διαφορές από το ελληνικό πανεπιστήμιο;

Δέσποινα Αρσλανίδη:  Όταν βρεθήκαμε στο King’s College αυτό το οποίο αντικρίσαμε ήταν ένα φαντασμαγορικό κτίριο με σύγχρονες εγκαταστάσεις. Η διοργάνωση του διαγωνισμού ήταν φυσικά άψογη. Δεν είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τον τρόπο διδασκαλίας των φοιτητών. Έτσι, μπορώ να μιλήσω μόνο για συγκρίσεις σε επίπεδο υποδομών. Όλοι γνωρίζουμε ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών υστερεί σε εκσυγχρονισμένα συστήματα, αποτέλεσμα της έλλειψης χρηματοδότησης. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε ωστόσο είναι ότι παρά την έλλειψη πλούσιων βιβλιοθηκών, εκσυγχρονισμένων εγκαταστάσεων και χρηματικών διαθέσιμων ήταν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Αθήνας που αναδείχθηκαν πρώτοι στον διαγωνισμό. Και αυτό γιατί το ακαδημαϊκό επίπεδο δεν αντανακλάται σε Πανεπιστήμια-παλάτια και το ακαδημαϊκό επίπεδο της Νομικής Σχολής Αθηνών ήταν και έχει παραμείνει εξαιρετικά υψηλό. Δεν υστερεί σε τίποτα από άλλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένου του King’s College. Και εμείς οι ίδιοι δεν αισθανθήκαμε σε κανένα στάδιο της προετοιμασίας μας να μας λείπει οτιδήποτε από πλευράς υλικού. Με λίγη προσπάθεια,  είχαμε πρόσβαση σε νομικά περιοδικά και βιβλία και ήρθαμε πολλές φορές σε επαφή με καθηγητές της δικής μας και άλλων σχολών, αλλά ακόμα και με καθηγητές από σχολές του εξωτερικού. Όλοι τους ήταν πρόθυμοι να μας βοηθήσουν και να μας προσφέρουν τις γνώσεις τους. Έτσι λοιπόν η προετοιμασία μας δεν είχε να ζηλέψει σε τίποτα αυτή των φοιτητών των άλλων Πανεπιστημίων. Γιατί σε τελική ανάλυση είναι οι άνθρωποι – φοιτητές και Καθηγητές – που κάνουν ένα Πανεπιστήμιο.

Τέλος ρωτήσαμε τα παιδιά πώς κάλυψαν τα έξοδα μιας τέτοιας πολυδάπανης αποστολής δεδομένης της υποχρηματοδότησης του ελληνικού πανεπιστημίου και μας απάντησαν:

Η αλήθεια είναι πως σε μια τέτοια περίοδο αστάθειας για τη χώρα η συμμετοχή μας σε παγκόσμιους διαγωνισμούς με εκτεταμένα έξοδα καθίσταται σχετικά δύσκολη. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη βοήθεια που μας παρείχε το Πανεπιστήμιο μας τόσο σε οικονομικό, όσο και σε υλικό επίπεδο στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του. Ωστόσο, είναι αναγκαίο να επισημάνουμε ότι χωρίς τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες για συνεισφορά στο έργο της ομάδας μας, ίσως όλο αυτό το «ταξίδι» να μην είχε τελεσφορήσει. Κλείνοντας, λοιπόν, θέλουμε να εκφράσουμε ιδιαίτερα ευχαριστώ σ’ όλους αυτούς που με την πολύτιμη βοήθειά τους αναδειχθήκαμε κορυφαία ομάδα του διαγωνισμού και πιο συγκεκριμένα στην εταιρία ΑΚΤΩΡ και στη δικηγορική εταιρία Λαμπαδάριος και Συνεργάτες.

 

Ο ΝΟΜΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ αναζήτησε κάποιες πληροφορίες για τη δικηγορική εταιρία «Λαμπαδάριος και Συνεργάτες».

Το Δικηγορικό Γραφείο Λαμπαδάριου συμπληρώνει φέτος 152 χρόνια στιβαρής και ενεργού παρουσίας στη νομική ζωή της χώρας και διεκδικεί έτσι επάξια τον τίτλο του ιστορικότερου γραφείου της Αθήνας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1863. Ιδρυτής του ο Κωνσταντίνος Εμμ. Λαμπαδάριος, που τότε είχε μόλις αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή Αθηνών. 33 χρόνια μετά, το γραφείο πλαισιώνει και ο γιος του, Επαμεινώνδας Κ. Λαμπαδάριος και από τότε μέχρι σήμερα το γραφείο περνά από γενιά σε γενιά. Σήμερα τα ηνία έχει η τέταρτη γενιά Λαμπαδάριων, ενώ το γραφείο ήδη συνεπικουρεί και η πέμπτη . Συγκεκριμένα, διευθύνων εταίρος είναι σήμερα ο Επαμεινώνδας Κ. Λαμπαδάριος, ενώ ο αδερφός του, Δημήτριος Λαμπαδάριος, κατέχει θέση κύριου εταίρου και ο υιός του, Κωνσταντίνος Λαμπαδάριος, στα 41 του χρόνια, είναι απλός εταίρος. Κύριους εταίρους αποτελούν επίσης ο Ιωάννης Φιλιώτης και η Μαρία Φρόνιστα, ενώ θέση απλού εταίρου κατέχουν ακόμα ο Προκόπης Δημητριάδης και ο Γεώργιος Πανόπουλος. Φυσικά η εταιρία διαθέτει πλήθος ακόμα συνεργατών και συμβούλων. Συνολικά απασχολεί 20 δικηγόρους.

Το γραφείο εδώ και δεκαετίες ειδικεύεται στον τομέα του Εμπορικού Δικαίου. Η πολιτική του στοχεύει πάντα στην παροχή ευκαιριών σε νέους δικηγόρους, ώστε με πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας με τους παλαιότερους να επιτυγχάνει ένα συνδυασμό εμπειρίας και νέων ιδεών. Μια συνταγή με δεκαετίες επιτυχίας.

Όπως γίνεται κατανοητό ένα γραφείο με ιστορία ενάμιση αιώνος ακολουθεί κατά κάποιον τρόπο την ιστορία του ελληνικού κράτους και το Δικηγορικό Γραφείο Λαμπαδάριου έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε μεγάλες εποχές για την ελληνική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι διατέλεσε νομικός σύμβουλος της αμερικανικής αποστολής που επέβλεπε το σχέδιο Μάρσαλ, ενώ μετά την ψήφιση του ν.δ. 2687/1953 για την προστασία των επενδύσεων ανέλαβε την προώθηση και την παροχή συμβουλών σε επενδυτές κολοσσούς από το εξωτερικό. Από τους σημαντικότερους πελάτες του ήταν η Heineken International, η Nestle και η Rank Xerox. Η δράση της εν λόγω δικηγορικής εταιρίας συνεχίστηκε και μετά τη Μεταπολίτευση με ουσιώδη συμμετοχή της σε επιχειρηματικούς τομείς που μόλις αναπτύσσονταν, όπως η ιδιωτική τηλεόραση και η κινητή τηλεφωνία. Τέλος, στη νέα χιλιετία το γραφείο παρείχε σημαντικές συμβουλές σε επενδυτές εκ του εξωτερικού που συμμετείχαν στα κατά καιρούς προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων. Χαρακτηριστική ήταν η συμμετοχή του στην ιδιωτικοποίηση της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας. Το γραφείο σήμερα, εν έτει 2015, συνεχίζει να αναλαμβάνει την προώθηση επενδύσεων, υπακούοντας στις μεγάλες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας για επανεκκίνηση δια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Δικηγορικά γραφεία σαν και αυτό του Λαμπαδάριου και των Συνεργατών του αποτελούν ένα στολίδι για το νομικό κόσμο και την κοινωνία εν γένει, καθώς διακρίνονται για το αίσθημα σεβασμού προς την επιστήμη του δικαίου την οποία υπηρετούν αλλά και για το ήθος και τη συνέπεια προς τους πολίτες.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s