ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ

 

Κωστής Στεφανόπουλος: Ένα αντίο

Του Κωνσταντίνου Βιέννα

 

Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε μια πολιτική προσωπικότητα με διαδρομή αρκετών δεκαετιών στην ελληνική πολιτική σκηνή. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1926, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια, και σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τρις μη εκλεγείς υποψήφιος βουλευτής με την Ε.Ρ.Ε., εξελέγη τελικώς το 1964, ενώ μετά τη λήξη της επταετίας πολιτεύτηκε με τη Ν.Δ., αναλαμβάνοντας κατά σειρά το Υφυπουργείο Εμπορίου, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών και τέλος το Υπουργείο Προεδρίας. Υπήρξε Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και ταυτοχρόνως Kοινοβουλευτικός Eκπρόσωπος μετά τις εκλογές του 1981, ενώ ηττήθηκε δύο φορές σε εσωκομματικές εκλογές, αρχικά από τον Ευάγγελο Αβέρωφ την ίδια χρονιά και από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1985. Ύστερα από την επανεκλογή του ως βουλευτή το 1985, αποχώρησε από τη Ν.Δ. και δημιούργησε δικό του κόμμα, με το όνομα Δημοκρατική Ανανέωση, της οποίας ηγήθηκε ως τη διάλυσή της, το 1994. Την επόμενη χρονιά, με τη στήριξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της ΠΟΛ.ΑΝ., έγινε ο 6ος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης, θέση στην οποία υπηρέτησε ως το 2005.

 

Η απλή αναφορά στην τεσσαρακονταετή πορεία του, όμως, δεν επαρκεί για να περιγραφεί ο τρόπος με τον οποίο ασκούσε πολιτική∙  γιατί ο Κωστής Στεφανόπουλος ήταν ένας άνθρωπος με λαμπρό ήθος, γεμάτος σεβασμό προς τους κομματικούς του συμμάχους, τους κοινοβουλευτικούς του αντιπάλους και τον ελληνικό λαό εν γένει. Ένας άνθρωπος που ακολούθησε τη φωνή της συνείδησής του και την ιδεολογία στην οποία πίστευε, χωρίς να προσπαθεί να παραμένει «γαντζωμένος» στην καρέκλα της εξουσίας. Ένας άνθρωπος, τέλος, που είχε τη σύνεση και το σθένος να αρθεί, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο ύψος του αξιώματός του και να γίνει ένας Πρόεδρος όλων των Ελλήνων.

 

Κι είναι κυρίως αυτή η περίοδος που τον ανέδειξε σε προσωπικότητα ευρύτατης αποδοχής, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται από τα τεράστια ποσοστά δημοφιλίας του μεταξύ 1995-2005. Διότι ο Στεφανόπουλος υπηρέτησε με ευσυνειδησία τη χώρα μας, από την ύπατη πολιτική θέση ευθύνης, όπως επιβεβαιώνουν δύο ιστορικές ομιλίες του:

 

Η πρώτη, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποτέλεσε ένα δριμύ «κατηγορώ» απέναντι στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τη γενικότερη επεκτατική πολιτική της γείτονος, ενώ με τη δεύτερη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μπιλ Κλίντον στην Ελλάδα, στράφηκε εναντίον του ρόλου των Η.Π.Α. στο κυπριακό ζήτημα.

 

Ακόμα, ξεχώρισε για την προσπάθειά του να γεφυρώσει το χάσμα του εμφυλίου, επισκεπτόμενος κοινότητες προσφύγων στο πρώην ανατολικό μπλοκ και ζητώντας τους συγγνώμη για την αντιμετώπισή τους στη μετεμφυλιακή περίοδο. Γενικότερα, διατηρούσε εξαιρετικές σχέσεις με τους Έλληνες της ομογένειας και τις οποίες επισφράγισε με τα πολλά ταξίδια του κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Εξίσου ευγενής παρέμεινε μέχρι το τέλος και στην προσωπική ζωή του. Πάντοτε λιτός, απαρνήθηκε τη βουλευτική του αποζημίωση κατά τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας κι έμεινε προσιτός σε όλους τους πολίτες, απαντώντας  προσωπικά σε επιστολές που έφταναν στην Προεδρία, δίνοντας συνέντευξη σε σχολική εφημερίδα και δεχόμενος ταπεινά τους χαιρετισμούς των συμπολιτών του, είτε στο κέντρο της Αθήνας είτε στην παραλία του Ρίου, όπου συνήθιζε να κάνει ποδήλατο. Το ποδήλατο αυτό, μαζί με άλλα προσωπικά του αντικείμενα, διατέθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών ως τμήμα έκθεσης για τους Αχαιούς πολιτικούς. Μάλιστα, πηγή του μουσείου ανέφερε πως η οικογένεια Στεφανόπουλου δε ζήτησε πιστοποιητικό παράδοσης-παραλαβής και τους εμπιστεύτηκε πλήρως σε άλλη μια κίνηση ήθους και πολιτισμού.

 

Συνολικά, θα λέγαμε πως ο Κωστής Στεφανόπουλος θα μείνει για πάντα ως παράδειγμα προς μίμηση, ως σημείο αναφοράς για την ειλικρίνεια, την ευθύτητα και την απλότητά του. Γιατί υπενθύμισε με τον τρόπο με τον οποίο ασκούσε πολιτική πως η μεγαλύτερη υποχρέωση του κάθε πολιτικού δεν είναι άλλη από το να υπηρετεί το συμφέρον του λαού του.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s