ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΙΔΕΩΔΟΥΣ

Από την: Κατερίνα Πένγκου

Λίγο πολύ όλοι έχουμε ακούσει για χιλιάδες νεαρούς άνδρες που εντάσσονται σε τάξεις τζιχαντιστών, έτοιμοι να θυσιάσουν τη ζωή τους στο όνομα του «ιερού πολέμου».  Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, περίπου 30.000 ξένοι μαχητές έχουν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος και σε άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις από το 2011, για να πολεμήσουν στο Ιράκ και στη Συρία, ενώ πολλοί από αυτούς προέρχονται από τη Δύση.

Στατιστικά στοιχεία μας αποδεικνύουν ότι το ποσοστό των γυναικών, τόσο από την Ευρώπη, όσο και από τις H.Π.Α. και την Αυστραλία, που επιλέγουν να ζήσουν κοντά στους μαχητές του Ισλάμ, ανέρχεται στο 10%, ανάμεσά τους και ανήλικες. Τι συμβαίνει, λοιπόν, με τις γυναίκες-μαχήτριες; Ποια είναι η θέση τους στην προσπάθεια επιβολής του ισλαμικού φονταμενταλισμού;

Ανέκαθεν η συμμετοχή των γυναικών σε αιματοχυσίες και πράξεις βίας προκαλούσε μεγάλη έκπληξη. Σήμερα, όμως, στο πλαίσιο των εμπόλεμων καταστάσεων που επικρατούν στη Συρία και στο Ιράκ, η κοινή γνώμη έχει έντονα απασχοληθεί με τη στρατολόγηση των γυναικών. Οι «λεγεώνες» των γυναικών δεν είναι πρωτοφανές φαινόμενο. Πρώτα δείγματα της στρατιωτικής δράσης τους θεωρούνται οι επιθέσεις, που κατά καιρούς εξαπολύονται από βομβίστριες αυτοκτονίας (γυναίκες-καμικάζι).

Σε εδάφιο του Κορανίου η γυναίκα παρομοιάζεται με ένα κομμάτι γης που τελεί υπό ανδρική ιδιοκτησία. Αν λάβουμε υπ’ όψιν το μίσος που τρέφουν οι άνδρες του ριζοσπαστικού Ισλάμ για τις γυναίκες, την απέχθεια για τα δικαιώματά τους, αλλά και γενικότερα τις υπερσυντηρητικές απόψεις τους για τη θέση της γυναίκας στην ισλαμική κοινωνία, θα λέγαμε ότι η στρατολόγησή τους φαντάζει αντιφατική με τις πεποιθήσεις των Ισλαμιστών. Όλα, όμως, είναι θέμα στρατηγικής…

Σκοπός της ένταξης των γυναικών στις μαχητικές οργανώσεις είναι αφενός να χρησιμοποιηθούν ως αναλώσιμα θανατηφόρα όπλα (στην περίπτωση των γυναικών-καμικάζι), αφετέρου να υποστηρίξουν τους εξτρεμιστές, τόσο εντός του πεδίου της μάχης όσο και εκτός.

Ήδη από το 2014 σε λειτουργία έχει τεθεί ένα ειδικό στρατιωτικό σώμα γυναικών στο Ιράκ και στη Συρία, η λεγόμενη ταξιαρχία Αl-Khansa, ενώ και η Αλ Κάιντα έχει δημιουργήσει στρατόπεδο εκπαίδευσης γυναικών-τρομοκρατών.

Θα μπορούσαμε, όμως, να υποστηρίξουμε ότι η επιστράτευση των γυναικών εμφανίζεται ως προϊόν μιας ανελέητης προπαγάνδας. Στην πραγματικότητα οι γυναίκες που εντάσσονται σε ειδικά τάγματα υφίστανται πλύση εγκεφάλου. Οι τζιχαντιστές αναζητούν άτομα που αντιμετωπίζουν οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα, διότι υπό αυτές τις περιστάσεις οι ακραίες ιδεολογίες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να ριζώσουν στις συνειδήσεις των επίδοξων θυμάτων τους. Οι ιδεολογικοί σκοποί και τα πολιτικά συμφέροντα αποτελούν για αυτές βασικό κίνητρο. Δεν είναι, όμως, λίγες οι φορές που παρασύρονται από το συναίσθημα και την ανάγκη εκδήλωσης συμπαράστασης προς τους συζύγους τους ή από τη διψά τους για εκδίκηση για το θάνατο κάποιου αγαπημένου προσώπου.

Βέβαια, όλα αυτά κινούνται στη σφαίρα του μίσους τους για τη Δύση. Οι Δυτικοί εξάλλου είναι για αυτούς εχθροί, τους οποίους πρέπει πάση θυσία να εξολοθρεύσουν. Τα μέλη των στρατιωτικών οργανώσεων διαμορφώνουν μια ουτοπική άποψη στις γυναίκες-μαχήτριες πείθοντάς τες ότι το Ισλάμ είναι ένα “καθαρό κράτος” που σέβεται αυτές και τα δικαιώματά τους, σε αντίθεση με τη Δύση που τις προσβάλλει αναγκάζοντάς τες να δείχνουν το σώμα τους και να κάνουν παρέα με άνδρες. Υπόσχονται μάλιστα ότι με το θάνατό τους, κατά τη διάρκεια της μάχης, στον άλλο κόσμο τις περιμένει συνάντηση με ένα αγαπημένο πρόσωπο.

Μια άλλη οπτική μας παρουσιάζει πολλές γυναίκες να ταυτίζουν τη στρατολόγηση με τη σωτηρία και την επιβίωσή τους. Πιο συγκεκριμένα, σε εμπόλεμες ζώνες οι γυναίκες καθίστανται ιδιαίτερα ευπαθείς σε παρενοχλήσεις και βιασμούς γεγονός που οδηγεί στο να αντιμετωπίζεται η συμμετοχή τους τόσο σε θρησκευτικά κινήματα όσο και σε τρομοκρατικές ομάδες μοιραία ως πρακτική ασφάλειας και προστασίας.

Το όραμα των Ισλαμιστών σχετίζεται εν τω μεταξύ κυρίως με την εγκαθίδρυση ενός κράτους. Συνεπώς, η ύπαρξη όλο και περισσότερων γυναικών στο χαλιφάτο αποτελεί για αυτούς ισχυρό πλεονέκτημα. Εκτός από τη συμμετοχή τους στον πόλεμο, οι γυναίκες θα αναλάβουν να συντηρήσουν το νοικοκυριό, να γεννήσουν τα παιδιά των μαχητών και να τα μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον στρατιωτικό, ώστε να εξασφαλιστεί η διαδοχή των γενεών. Έχει χαρακτηριστικά λεχθεί ότι οι τζιχαντιστές επιχειρούν να στήσουν στη Συρία «βιομηχανία παιδιών». Έτσι, λοιπόν, χειριστές των δικτύων των τρομοκρατών προσεγγίζουν νέες γυναίκες, ακόμη και ανήλικες, τις δελεάζουν παρουσιάζοντάς τους μια άνετη ζωή και προσφέροντας υψηλά ποσά χρημάτων. Και καθώς οι ίδιες αγνοούν τις δόλιες προθέσεις των τζιχαντιστών, ακολουθούν το δρόμο προς τη γη του τζιχάντ.

Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι και το γεγονός ότι οι έφηβες ηλικίας 14,15 και 16 ετών προσεγγίζονται όχι από κάποιον άνδρα-τζιχαντιστή αλλά από νεαρές γυναίκες, ίσως και συνομήλικες, ώστε να μπορέσουν να συνδεθούν μαζί τους πιο εύκολα. Τελικά καταλήγουν, όμως, υποχείρια των εξτρεμιστών.

Σε γενικές γραμμές συνειδητοποιούμε ότι γυναίκες από τη Δύση ρισκάρουν το μέλλον τους, εγκαταλείπουν τις οικογένειές τους και αποφασίζουν να συνεχίσουν τη ζωή τους ως πολεμίστριες επιλέγοντας είτε να θυσιαστούν στο βωμό της τρομοκρατίας είτε να πεθάνουν ως μάρτυρες.

Η στρατολόγηση των γυναικών είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει να απασχολεί τα μέλη των ισλαμιστικών ομάδων, καθώς αποτελεί έναυσμα για τη διόγκωση της κυριαρχίας τους. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις δε διστάζουν να «διαφημίζουν» τις γυναίκες τρομοκράτες, δημοσιεύοντας βίντεο και φωτογραφίες, γεγονός που δίνει επιπλέον κίνητρο σε όλο και περισσότερους άνδρες να ασπαστούν τις εξτρεμιστικές τους ιδέες και να εισαχθούν στο ισλαμικό χαλιφάτο.

Και όλα αυτά προς χάριν της τρομοκρατίας και μιας στρατιωτικοποιημένης κοινωνίας…

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s