Η υλοποιηση ενος οραματος.

Από τη: Νικολέττα Μαματσοπούλου

Τα εγκαίνια της νέας ενιαίας Βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής στο κτίριο του Παλαιού Χημείου πραγματοποιήθηκαν στις 4 Απριλίου 2017 μέσα σε ένα κλίμα χαράς με μουσική και τραγούδι αλλά, παράλληλα, και συγκίνησης, καθώς πραγματώθηκε το πάγιο αίτημα πολλών γενεών τόσο καθηγητών όσο και φοιτητών. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μάλιστα, ακαδημαϊκοί με σημαντική θέση στη διοικητική διάρθρωση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως η Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, κ. Διονυσία Καλλινίκου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, κ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, και ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου κατά τα έτη 2014-2015, κ. Θεόδωρος Φορτσάκης. Πρόκειται, πράγματι, για την επιστέγαση ενός οράματος διαχρονικού, αφού, μέχρι πρότινος, το σύνολο των ακαδημαϊκών συγγραμμάτων και επιστημονικών περιοδικών βρισκόταν κατεσπαρμένο στα επιμέρους σπουδαστήρια. Παρέχεται, έτσι, για πρώτη φορά, στον ενδιαφερόμενο η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε σημαντική βιβλιογραφία κάθε δικαιικού κλάδου και ολιστικής μελέτης του επιστημονικού αντικειμένου.

 

Η αναμφίβολη ιστορικότητα του κτιρίου επέτεινε τη συναισθηματική φόρτιση της βραδιάς. Από τη μία πλευρά, σχεδιασμένο στα τέλη του 19ου αιώνα από το Γερμανό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ, το κτίριο ήταν εξαρχής προορισμένο να στεγάσει το σύνολο των διαλέξεων και των εργαστηριακών μαθημάτων της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου. Πέρα από τη Φυσικομαθηματική Σχολή, άλλωστε, πλήθος άλλων επιστημονικών και ερευνητικών ενώσεων (με προεξάρχοντα το Εθνικό Χημείο και το Γενικό Χημείο του Κράτους) δραστηριοποιήθηκαν στους χώρους του. Παράλληλα, κορυφαίες φυσιογνωμίες των θετικών επιστημών τόσο υπό την φοιτητική όσο υπό την ακαδημαϊκή ιδιότητα πέρασαν από το Παλαιό Χημείο σκιαγραφώντας γλαφυρά την ιστορική του σπουδαιότητα. Υπό αυτό το πρίσμα, το κτίριο αποτελεί σημείο αναφοράς για τις Φυσικές Επιστήμες στη χώρα μας, διαπίστωση που οδήγησε στη λειτουργία του ως Μουσείου Φυσικών Επιστημών για τη δεκαετία 1996-2006.

 

Από την άλλη πλευρά, το κτίριο του Παλαιού Χημείου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με καίριους και πολυσήμαντους σταθμούς της νεότερης ελληνικής Ιστορίας και της μεταπολιτευτικής περιόδου. Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ταυτίστηκε με το κοινό αίτημα όλων των Ελλήνων για αποτίναξη της ιταλογερμανικής κατοχής και για επικράτηση στο πεδίο των μαχών στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό το γεγονός πως από το ραδιοφωνικό σταθμό που λειτουργούσε στο Παλαιό Χημείο αναμεταδόθηκε η είδηση της Απελευθέρωσης της Αθήνας τον Οκτώβριο του 1944. Αργότερα, στη διάρκεια της Δικτατορίας, το κτίριο έδωσε υπόσταση στα οράματα των φοιτητών για ελευθερία και κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και πυροδότησε την κατάληψη της Νομικής την 21η Φεβρουαρίου 1973 και τη δυναμική κινητοποίηση στο Πολυτεχνείο το Νοέμβριο του ίδιου έτους, ενέργειες που σήμαναν το τέλος της Χούντας των Συνταγματαρχών.

 

Το κτίριο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού και χάρη στη συνδρομή του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» αναστηλώθηκε για να αποτελέσει εφεξής κοιτίδα, όπου χτυπά ο παλμός της Νομικής Σχολής.

 

Η ένθερμη εκδήλωση για τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας περιόδου στην ιστορική διαδρομή του κτιρίου. Εναπόκειται, πλέον, στους φοιτητές και ακαδημαϊκούς να υποδεχτούν το χώρο καθιερώνοντάς τον επίσημα στους κόλπους της Νομικής Σχολής και προσδίδοντάς του την προσδοκώμενη επιστημονική κινητικότητα.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s