Τρομοκρατια: Ποια η ευθυνη του Ισλαμ;

Από τον :  Στάθη Γιαννιδάκη

Τα τελευταία χρόνια η Γηραιά Ήπειρος αποτελεί πεδίο τέλεσης συχνών και πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων, οι οποίες στην πλειονότητά τους διενεργήθηκαν από δράστες που σχετίζονταν με το Ισλάμ γενικότερα και ειδικότερα με το I.S.I.S. (Islamic State for Iraq and Syria). Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο (22.03.2017) και την Αγία Πετρούπολη (03.04.2017), οι δράστες των οποίων ήταν Μουσουλμάνοι, ενώ το I.S.I.S. τις επικρότησε. Ποια είναι, όμως, η σχέση του Ισλάμ με την τρομοκρατία;

Το Ισλάμ, ως δόγμα, ουδεμία σχέση έχει με την τρομοκρατία. Ακόμα και το jihad, το οποίο συχνά επικαλούνται οι τρομοκράτες, σε κανένα εδάφιο του Κορανίου δεν παρουσιάζεται ως ο επεκτατικός πόλεμος κατά των απίστων. Αντίθετα, παρουσιάζεται αφενός ως η διαμάχη που επικρατεί ανάμεσα στο καλό και στο κακό μέσα σε κάθε άνθρωπο και αφετέρου ως ο αγώνας για την υπεράσπιση του Ισλάμ, για την εφαρμογή της Sharia, δηλαδή του ισλαμικού νόμου. Στα μέσα, όμως, για την επίτευξη των σκοπών αυτών περιλαμβάνονται το κήρυγμα και η διπλωματία. Επομένως, το Ισλάμ, ως δόγμα, σε καμία περίπτωση δεν προκαλεί την τρομοκρατία.

Αντίθετα, πολύ στενότερη φαίνεται να είναι η σύνδεση του Ισλαμισμού με την τρομοκρατία. Ο Ισλαμισμός δεν πρέπει συγχέεται με το Ισλάμ. Ισλαμισμός ονομάζεται η αναίρεση της ουσίας και της διδασκαλίας του Ισλάμ, μέσω μίας ακρότατης γραμματικής ερμηνείας των ιερών κειμένων του. Η ερμηνεία αυτή, αν και ανθρώπινο κατασκεύασμα, λαμβάνεται από τους Ισλαμιστές ως αναπόσπαστο κομμάτι της θρησκείας τους κι επομένως η αμφισβήτησή της θα σήμαινε αμφισβήτηση της θρησκείας και του ίδιου του Θεού. Για αυτόν το λόγο, αναπτύσσεται η μισαλλοδοξία. Για να καταλάβουμε πώς σκέφτεται ένας ισλαμιστής μπορούμε να ανατρέξουμε στα λόγια του Αιγύπτιου ακαδημαϊκού As-Said Rifa’t: «Ο ισλαμιστής είναι ένας άνθρωπος στον οποίον έχει εμφυσηθεί μια εσφαλμένη ιδέα: όσο φανατίζεται και γίνεται ακόμα πιο ακραίος, τόσο πιο κοντά καθίσταται στο θεό: με περισσότερο ισλαμισμό θα εισέλθει νομοτελειακώς στον παράδεισο.». Δεν είναι, επομένως, ο Ισλαμισμός μία μορφή θρησκείας, αλλά μία μορφή θρησκευτικού φονταμενταλισμού.

Έκφραση της ισλαμιστικής σκέψης αποτελεί η Σαλαφία. Σύμφωνα με τους οπαδούς της, το Κοράνι οφείλει να ερμηνεύεται βάσει των διδασκαλιών των Σαλάφ, δηλαδή των τριών πρώτων γενεών Μουσουλμάνων. Η Σαλαφία έχει αποτελέσει το ιδεολογικό υπόβαθρο του σαλαφιστικού τζιχαντισμού ο οποίος αναπτύχθηκε κυρίως μέσα από τις θεωρίες του Ουάχαμπ (18ος αιώνας) και του Κουμπτ (20ός αιώνας). Οι θεωρητικοί αυτοί, που υποστήριξαν ότι υπέρτατη αξία είναι ο ισλαμικός μονοθεϊσμός και ότι ο παγανισμός πρέπει να εξαλειφθεί, προώθησαν ένα Ισλάμ ανέγγιχτο από δυτικές επιρροές. Επίσης, τόνισαν την ανάγκη δημιουργίας ενός γνήσιου ισλαμικού κράτους στο οποίο θα εφαρμόζεται η Sharia, καθώς όλος ο υπόλοιπος κόσμος έχει περιέλθει σε «παγανιστική άγνοια». Συνεχιστές της ιδεολογίας αυτής μέχρι και σήμερα αποτελούν πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Al-Qaida, το Ισλαμικό Χαλιφάτο και η Boko Haram.

Γίνεται, λοιπόν, από τα παραπάνω αντιληπτό ότι η τρομοκρατία δεν αποτελεί ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Ισλάμ. Η ύπαρξη της ισλαμικής τρομοκρατίας οφείλεται, αναφορικά με τη θρησκεία, στον Ισλαμισμό. Ακόμα, όμως, και ο Ισλαμισμός συχνά λειτουργεί ως πέπλο και καλείται να καλύψει άλλα κίνητρα πολιτικά και οικονομικά.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s