φτωχοτερος ο νομικοσ κοσμοσ.

 

Από το :  Βασίλη Τσάκωνα

Στις 27 Νοεμβρίου και σε ηλικία 93 ετών απεβίωσε ο Ιωάννης Γρίβας, επιφανής δικαστικός, πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και υπηρεσιακός Πρωθυπουργός της Ελλάδος από τις 12 Οκτωβρίου έως τις 23 Νοεμβρίου 1989.

Ο Ιωάννης Γρίβας, γεννημένος στις 23 Φεβρουαρίου 1923 στην Κάτω Τιροθέα της τότε Επαρχίας Λοκρίδος του νομού Φθιώτιδος, φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1954 εντάχθηκε στο Δικαστικό Σώμα. Προήχθη σε Αρεοπαγίτη το 1979, το 1986 ανέλαβε Αντιπρόεδρος και από το 1989 έως το 1990 διετέλεσε Πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Εκ των πλέον σημαντικών σταθμών της πολυετούς πορείας του στο Δικαστικό Σώμα υπήρξε η συμμετοχή του το 1975 με το βαθμό του Εφέτη στο δικαστήριο που καταδίκασε τους ηγέτες του Στρατιωτικού Πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967. Επιπλέον, πρέπει να αναφερθεί η συμμετοχή του, με την ιδιότητα του Προέδρου του Αρείου Πάγου, ως Προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου που συστάθηκε με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων για την υπόθεση του «γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού», το οποίο ψευδώς βαπτιζόταν ελληνικό. Κατηγορούμενος στη δίκη ήταν ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Κυβερνήσεως του Ανδρέα Παπανδρέου, Νίκος Αθανασόπουλος, ο οποίος το 1990 καταδικάσθηκε σε φυλάκιση, αν και το 1994 η Βουλή με την πλειοψηφία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. του απένειμε χάρη.

Ο Ιωάννης Γρίβας διορίστηκε 87ος στην ιστορία της Ελλάδος και 5ος μετά τη Μεταπολίτευση Πρωθυπουργός από το Χρήστο Σαρτζετάκη, τότε πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, επειδή παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Τζαννή Τζαννετάκη. Αρμοδιότητά του ήταν να διεξαγάγει τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 1989. Στις 23 Νοεμβρίου 1989 τον διαδέχθηκε ο Ξενοφών Ζολώτας, οικονομολόγος και ακαδημαϊκός, ο οποίος ηγήθηκε της οικουμενικής κυβερνήσεως που σχηματίσθηκε. Μετά τη συνταξιοδότησή του τού απονεμήθηκε ο τίτλος του Επιτίμου Προέδρου του Αρείου Πάγου.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s