ΓΟΥΤΑ: η πoλη των χιλιαδων νεκρων

Από την: Κατερίνα Βλάμη

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες η διεθνής κοινότητα και όλοι εμείς, ως μέλη της, παρακολουθούμε εμβρόντητοι -με φρίκη θα τολμούσα να πω- τα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Γούτα της Συρίας. Οι εχθροπραξίες και η αιματοχυσία στην περιοχή μοιάζουν να μην έχουν προηγούμενο, παρότι ο εμφύλιος πόλεμος μετρά ήδη εφτά χρόνια διάρκειας.

Το βράδυ της Κυριακής, 18 Φεβρουαρίου, οι δυνάμεις του κυβερνητικού καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ βομβάρδισαν από αέρος την Ανατολική Γούτα, η οποία από το 2013 συνιστά θύλακα αντικυβερνητικών ομάδων. Έκτοτε οι βομβαρδισμοί και οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών, ιδίως της ομάδας του Τζάις αλ-Ισλάμ, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ρημάζοντας κυριολεκτικά την πόλη της Γούτα, η οποία φιλοξενεί 400.000 πολίτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άμαχοι. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι επί είκοσι δύο ημέρες σφοδροί βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 1.181 αμάχους, μεταξύ των οποίων 244 παιδιά, ενώ οι τραυματισμένοι ανέρχονται στους 4.500, εκατοντάδες εκ των οποίων παρουσιάζουν ήδη μόνιμη αναπηρία, αφού μέλη των σωμάτων τους βρίσκονται ακόμη κάτω από τα ερείπια της πόλης. Με βάση, δε, τα στοιχεία του ίδιου φορέα, 10 νοσοκομεία και  αρκετά σημεία παροχής ιατρικής φροντίδας καταστράφηκαν εξαιτίας των βομβαρδισμών, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται σημαντικά η παροχή έγκαιρης κι επαρκούς ιατρικής περίθαλψης στους πληγέντες.

Ενόψει των εξελίξεων, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε στις 24 Φεβρουαρίου, ύστερα από πολυήμερες παλινωδίες, κυρίως της Ρωσίας, ψήφισμα (το υπ΄αριθμ. 2401/2018), με το οποίο ζητά κατάπαυση του πυρός στη Συρία για 30 ημέρες, προκειμένου να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια. Το τελικό κείμενο εξαιρεί από την έκκληση για εκεχειρία τις επιχειρήσεις κατά τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως ο ISIS, γεγονός όμως που προβληματίζει ως προς την εφαρμογή του, αφού το καθεστώς Άσαντ χαρακτηρίζει ως «τρομοκράτες» και τους Σύρους αντάρτες που δρουν στην περιοχή. Ας σημειωθεί ότι ανάλογα ψηφίσματα υιοθετήθηκαν και στο παρελθόν από τον ΟΗΕ -17 στον αριθμό από τότε που άρχισε ο εμφύλιος στη Συρία- χωρίς όμως ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα. Την ίδια τύχη είχε και το εν λόγω, 18ο κατά σειρά, ψήφισμα, αφού μέχρι σήμερα η 30νθήμερη αυτή εκεχειρία δεν έχει εφαρμοστεί. Αντιθέτως, ήδη την επομένη του ψηφίσματος σημειώθηκαν εκ νέου βομβαρδισμοί προσαυξάνοντας τις ανθρώπινες απώλειες.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, με τη σειρά του, ο οποίος –όχι άδικα- έχει πολλάκις κατηγορηθεί για την στήριξή του στον Άσαντ, έδωσε μονομερώς εντολή, στις 26 Φεβρουαρίου, για καθημερινή κατάπαυση του πυρός στην Ανατολική Γούτα από τις 9.00 π.μ. μέχρι τις 14.00 μ.μ.. Η εντολή αποδείχθηκε επίσης αναποτελεσματική, αφού παραβιάστηκε ήδη τις πρώτες δύο ώρες της εφαρμογής της με την πρόκληση νέων βομβαρδισμών. Με τον συριακό εμφύλιο να μαίνεται και κάθε προσπάθεια για εκεχειρία να έχει ναυαγήσει, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ζέιντ Ραάντ αλ Χουσέιν, δήλωσε στις 2 Μαρτίου ότι οι αεροπορικές επιδρομές στη Γούτα πιθανότατα συνιστούν εγκλήματα πολέμου και ότι θα πρέπει να ασκηθούν διώξεις στους ενόχους.

Την ίδια ημερομηνία, ήτοι στις 2 Μαρτίου, συνεκλήθη εκτάκτως στη Γενεύη, ύστερα από σχετικό αίτημα της Μεγάλης Βρετανίας, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, προκειμένου να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της οξείας ανθρωπιστικής κρίσης στη Γούτα. Η απόφαση του Συμβουλίου, όπως προέκυψε από την έκτακτη αυτή συνεδρίαση, επισημαίνει την ανάγκη εφαρμογής του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για 30νθήμερη εκεχειρία, ενώ παράλληλα αξιώνει από την Ανεξάρτητη Διεθνή Επιτροπή Έρευνας για τη Συρία να ξεκινήσει άμεσα μια συνολική και ανεξάρτητη έρευνα για τα πρόσφατα γεγονότα στην Ανατολική Γούτα.

Εκτός όμως από τη διαπίστωση παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έρευνα στη Συρία έχει ξεκινήσει ήδη από τις 25 Φεβρουαρίου και για έναν ακόμη λόγο. Μετά από αιτιάσεις για χρήση βομβών χλωρίου στην Ανατολική Γούτα, ο Οργανισμός Απαγόρευσης Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) ξεκίνησε έρευνα, προκειμένου να διαπιστώσει τυχόν χρήση εκ μέρους του συριακού στρατού απαγορευμένων χημικών ουσιών στην περιοχή. Η αποστολή του ΟΑΧΟ έχει συγκεκριμένο προσανατολισμό και αυτός συνίσταται στη διαπίστωση του αν η Συρία προέβη σε απαγορευμένη χρήση χημικών όπλων κατά παράβαση των διεθνών υποχρεώσεων που ανέλαβε το 2013, οπότε και προσχώρησε στη σχετική Διεθνή Σύμβαση. Από τη μεριά της η Μόσχα καταγγέλλει ως αβάσιμες τις εν λόγω κατηγορίες, παρότι αφορμή για την εμφάνισή τους αποτέλεσε ένα περιστατικό κατά το οποίο ένα παιδί στην Ανατολική Γούτα παρουσίασε συμπτώματα έκθεσης σε αέριο χλωρίου λίγο πριν υποκύψει στα τραύματά του.

Κι ενώ στο εσωτερικό της Συρίας οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και οι παιδικές ζωές χάνονται τόσο άδικα,  η προβλεπόμενη ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ και των λοιπών υπηρεσιών αρωγής, λόγω των συνθηκών, καθυστέρησε σημαντικά να φτάσει στο σημείο, όπου βρίσκονταν οι πληγέντες. Από τις 18 Φεβρουαρίου -ημερομηνία έναρξης των σφοδρών συγκρούσεων- ανθρωπιστική βοήθεια στην Ανατολική Γούτα εισέρχεται για πρώτη φορά στις 5 Μαρτίου, όταν οχηματοπομπή 46 φορτηγών μετέφερε ιατρική βοήθεια και τρόφιμα για περίπου 27.500 ανθρώπους. Με την οχηματοπομπή έφτασαν στο προάστιο ανατολικά της Δαμασκού και άδεια λεωφορεία, προκειμένου να μπορέσουν να απομακρυνθούν άμαχοι, οι οποίοι ήθελαν να εγκαταλείψουν την πόλη. Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι σύμφωνα με αξιωματούχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας οι συριακές αρχές αφαίρεσαν από τα οχήματα το 70% των ιατρικών υλικών.

Η μαζικότητα των θανάτων για χάρη του πολέμου είναι πλέον καθημερινότητα στην Ανατολική Γούτα της Συρίας. Ο μεγάλος αριθμός των απωλειών υπήρξε, άλλωστε, και ο λόγος που η UNICEF εξέδωσε, στις 20 Φεβρουαρίου, μια κενή δήλωση, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις παιδικές ζωές που χάθηκαν. Η ανακοίνωση ξεκινάει με την φράση «Δεν υπάρχουν λόγια να δικαιώσουν τα σκοτωμένα παιδιά, τις μητέρες τους, τους πατέρες τους και τους αγαπημένους τους», ακολουθούν 10 κενές γραμμές και ολοκληρώνεται με τη φράση «μήπως αυτοί που προκαλούν τα δεινά έχουν ακόμα λόγια για να δικαιολογήσουν τις βάρβαρες πράξεις τους;».

Η εικόνα, όμως, ενός νεκρού παιδιού καταμεσής μιας ρημαγμένης συριακής πόλης δεν είναι καινούρια. Η Γούτα είναι το πλέον πρόσφατο γεγονός μιας κτηνωδίας που ξεκίνησε πριν εφτά χρόνια και συνεχίζει αμείωτα μέχρι σήμερα, στερώντας τη ζωή σε χιλιάδες αθώους ανθρώπους. Η ανάγκη για κατάπαυση του πυρός ήταν και παραμένει αδήριτη. Κι αν για τις ζωές που χάθηκαν είναι πλέον πολύ αργά για να κάνουμε κάτι, ας βοηθήσουμε τουλάχιστον, όπως μπορούμε, όσες ζωές παλεύουν να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου. Γι αυτές τις ζωές, που θέλουν να αφήσουν πίσω τους αυτή την παρανοϊκή σφαγή, ας διατηρήσουμε τα μυαλά και τα σύνορά μας ανοιχτά.

 

 

 

ΠΗΓΕΣ:  ΑΠΕ-ΜΠΕ

CNN Greece

UN.org

Syrian Observatory for Human Rights

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s