Φωτια στη θαλασσα της Κυπρου

Από την : Κυριακή Δημητρίου

Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) κάθε κράτους εκτείνεται στα διακόσια ναυτικά μίλια, εκ των οποίων τα δώδεκα είναι τα καθιερωμένα της Αρχής της έκτασης της Αιγιαλίτιδας Ζώνης. Επόμενο είναι, μέσα σε αυτή την περιοχή των διακοσίων μιλίων να υφίστανται κυριαρχικά δικαιώματα ως προς την έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων καθώς και αυτών καθ’ εαυτών των υδάτων. Εάν δηλαδή υπάρχει πιθανότητα, να αντλήσει κανείς ενέργεια από τα ύδατα, τα ρεύματα και τους ανέμους, είναι δυνατή η εκμετάλλευση τους. Για τα δικαιώματα επί της ΑΟΖ απαιτείται διακήρυξη του κυρίαρχου και παράκτιου Κράτους. Η Κύπρος οριοθέτησε τα θαλάσσια σύνορά της με την Αίγυπτο το 2003, με το Λίβανο το 2007 και με το Ισραήλ το 2010, ωστόσο η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει οποιαδήποτε από τις προαναφερθείσες συμφωνίες. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκ του νόμου κυριαρχία σε ολόκληρο το νησί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ).

Είναι πλέον γνωστό, πως στην ΑΟΖ την Κύπρου βρίσκονται κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τα οποία δεν διεκδικεί μόνο το ίδιο το νησί, αλλά και ηΤουρκία. Σύμφωνα με δηλώσεις του Ακιντζί για το φυσικό αέριο. «Οι μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι το πιο συγκεκριμένο παράδειγμα της απροθυμίας της στο να διαμοιραστεί τον φυσικό πλούτο της νήσου».  Επεσήμανε επίσης, ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά «είναι έτοιμη να συνεργαστεί, αλλά δυστυχώς οι εκκλήσεις μας δεν εισακούστηκαν». Υπενθυμίζεται πως στο παρελθόν η Άγκυρα είχε επιχειρήσει με κατάθεση στον ΟΗΕ και την ΕΕ να διεκδικήσει τεμάχια από την θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, ισχυριζόμενη ότι έχει «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16’18”E.».

Όλοι οι ισχυρισμοί της Τουρκίας φαίνεται να παίρνουν σάρκα και οστά μετά το περιστατικό της 9ης Φεβρουαρίου. Έχουμε το ιταλικό γεωτρύπανο Saipem 12000 που προσπαθεί να προσχωρήσει στο οικόπεδο 3 για να διεξάγει τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις, μετά από συμφωνία με την κυπριακή κυβέρνηση. Η τουρκική φρεγάτα όμως αρνείται να της επιτρέψει την είσοδο και όταν η Ιταλία επιμένει, πέντε τουρκικά πλοία την εμποδίζουν και μάλιστα το ένα απειλεί με χρήση βίας! Ο Υπουργός Ενέργειας της μάλιστα ξανά δηλώνει πως δεν θα επιτρέψει μονομερείς ενέργειες από την Κύπρο. Το κρίσιμο ερώτημα είναι : Που βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση όταν εγκλωβίζεται ένα ιταλικό πλοίο στη Μεσόγειο υπό τις προκλήσεις της Τουρκίας; Αναφερόμαστε σε ένα εντελώς παράνομο μπλόκο βάσει διεθνούς δικαίου, το οποίο όχι μόνο έλαβε χώρα, αλλά κατάφερε και να στείλει στο τέλος το ιταλικό γεωτρύπανο στο Μαρόκο.

Οι απλές απειλές έχουν αρχίσει να γίνονται πραγματικότητα, τα λόγια πράξεις και η Ευρώπη εξαφανισμένη. Ο υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, αναφέρεται στο περιστατικό με τη φράση «διπλωματικές κινήσεις», δηλώνοντας ότι έχει σημασία το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν μπόρεσε να έχει ενεργό έλεγχο στην περιοχή, όπου έχει εξουσιοδοτήσει εταιρείες να διεξάγουν έρευνες». Τα λόγια του κ. Οζερσάι μπορούν να χαρακτηριστούν απλώς προκλητικά ή να μεταφραστούν ως απειλές; Από πότε ασκείται σε μια ευρωπαϊκή χώρα έλεγχος επί του δικού της θαλασσίου χώρου; Πως μπορεί η Τουρκία να μιλά για διμερή λύση και ταυτόχρονα να συμπεριφέρεται απολυταρχικά σε ξένη ζώνη; Η διμερής λύση που αποζητά, είναι όντως λύση ή κάθε συμφωνία που δεν θα καλύπτει στο έπακρον τα δικά της συμφέροντα θα απορρίπτεται;

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s