Νομιμη η παρανομη τελικα η κανναβη;

Από την : Ευαγγελία Παπαδοπούλου

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α, εγκρίθηκε από την Βουλή των Ελλήνων, εκδόθηκε και δημοσιεύθηκε σε Φ.Ε.Κ. εξακολουθεί και αφήνει δυσαρεστημένους και ανικανοποίητους τους φίλους και υποστηρικτές της ναρκωτικής αλλά «πολυμήχανης»- όπως υποστηρίζουν-ουσίας καθώς στο γιορτινό Φεστιβάλ(4η Γιορτή Κάνναβης)που έλαβε χώρα το Σάββατο 5 Μαΐου και ώρα 18.00 στο Θησείο ισχυρίστηκαν ότι ναι μεν μπορεί να υπήρξε μία θετική εξέλιξη, αφού με τον τυπικό νόμο που νομιμοποιεί την κάνναβη η τελευταία δεν αποτελεί πια «κόκκινο πανί» όπως άλλοτε, ωστόσο έχει πολύ περιορισμένο πεδίο «εφαρμογής» και χρήσης…Πώς ξεκίνησε όμως όλη η ιστορία σχετικά με την Κάνναβη στην χώρα μας;

Η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α ήδη από το προηγούμενο έτος και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2017, παραδειγματισμένη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Νορβηγία, Φιλανδία, Δανία, Γερμανία) φαινόταν να «αγωνίζεται» για το θέμα της Κάνναβης και την σχετική νομιμοποίηση της ως μέσο που θα εξυπηρετούσε ξεκάθαρα και αποκλειστικά ιατρικούς λογούς. Ειδικότερα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπ. Υγείας και του Υπ. Δικαιοσύνης είχε νομιμοποιηθεί η εισαγωγή (και όχι η εγχώρια παράγωγη!) προϊόντων κάνναβης εφόσον το απαιτούσαν αποδεδειγμένα κλινικά αίτια και ιατρικά οφέλη .

Κι ενώ η χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων κάνναβης δεν ήταν πλέον κάτι το αδιανόητο στην Ελλάδα όπως πριν λόγω και της επικρότησης της από την Επιστημονική Επιτροπή που συστάθηκε από τον Υπ. Υγείας Ανδρέα Ξανθό τότε το 2017, τελικά δεν επήλθαν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα : η διαδικασία εισαγωγής της μέσω του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων ( ΕΟΦ )- όπως προβλεπόταν από την εν λόγω ΚΥΑ- ήταν ιδιαίτερα πολύπλοκη, ελάχιστοι ήταν οι γιατροί που την γνώριζαν και ακόμη λιγότεροι αυτοί που την ακλούθησαν. Ωστόσο, με τον Ν. 4523/2018 που ψηφίστηκε τον Μάρτιο από την Ολομέλεια προσδίδεται ευελιξία, καθώς όπως προβλέπεται στο Άρθρο 1 : Κατ εξαίρεση εγκρίνεται ενιαία η παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση, προμήθεια των πρώτων υλών και των ουσιών των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%, καθώς και η εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικής μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με αποκλειστικό σκοπό είτε την προμήθεια του κρατικού μονοπωλίου και την διάθεσή τους για ιατρικούς σκοπούς, είτε την εξαγωγή τους.

Η αλλαγή αυτή που έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι δεν επιτρέπεται πλέον μόνο η εισαγωγή κάνναβης αλλά και η παράγωγη (και η εξαγωγή) για ιατρικούς λογούς, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε πολυποίκιλες αντιδράσεις στην Βουλή. Αν λάβουμε υπόψιν την καταπολέμηση ορισμένων ασθενειών μέσω της κάνναβης που υποστηρίζεται από ιατρικούς επιστήμονες, ο νόμος αυτός μόνο ως ελπιδοφόρος –ειδικά- για τους ασθενείς μπορεί να θεωρηθεί. Ελπίδες (επενδυτικές και επιχειρηματικές αυτή την φορά) δημιουργούνται, επίσης, σε φυσικά αλλά και νομικά πρόσωπα που ενδιαφέρονται για την επιτρεπτή, πλέον, παράγωγη και εξαγωγή του φαρμακευτικού αυτού σκευάσματος, που δύναται να επιφέρει οφέλη και στο κράτος. Αυτή, βεβαία, η ευοίωνη οπτική που παρουσιάζεται στην αιτιολογική έκθεση του Ν. εύκολα σκιάζεται από γκρίζα σύννεφα, αν σκεφθεί κάνεις ότι πολλά ζητήματα εξακολουθούν και είναι αρρύθμιστα και γενικά και η «εξειδίκευση» τους όσον αφορά τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την χορήγηση της έγκρισης, την έκταση των καλλιεργειών, την μεταφορά των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης αναμένεται να γίνει μέσω περαιτέρω υπουργικών αποφασεων. Κινδυνευει, με αλλά λόγια, να ανοίξει (ή έχει ήδη ανοίξει;) ο ασκός του Αιόλου με το νόμο αυτό καθώς δεν αποτρέπεται η «εκτροπή» της παράγωγης και άρα και της χρήσης.

Σε μια κοινωνία όπως η ελληνική που η ανομία δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, αλλά αντιθέτως κάτι περισσότερο από σύνηθες, ο μη καθορισμός ορίων σε τέτοια ευαίσθητα θέματα, που ευκόλως μπορούν να αποβούν μοιραία για την υγεία πολιτών, είναι ανεπίτρεπτο να επαφίεται η ρύθμιση τους στην εκτελεστική εξουσία αορίστως και γενικώς. Η Κυβέρνηση μας θα πρέπει να παραμείνει ανεπηρέαστη από τις βοές διαδηλωτών που απαιτούν λόγω χάρη την νομιμοποίηση της προσωπικής χρήσης της κάνναβης και επομένως τον πλήρη αποπροσανατολισμό του νέου αυτού νομού χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τον αντίκτυπο μιας τέτοιας ασυδοσίας. Απαιτείται ωριμότητα και υπευθυνότητα για να γίνει ένα τολμηρότερο βήμα στο θέμα που ονομάζεται «Κανναβη. Για να σωθούν ζωές και ας μην πολλαπλασιαστεί η εξάλειψη αυτών…»

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s