«Νομο» – Σχεδιο για δεσποζομενα και αδεσποτα ζωα

Από την : Κυριακή Δημητρίου

Αποσύρθηκε το νομοσχέδιο για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα, αν και φήμες το θέλουν να επανέρχεται για ψηφοφορία σύντομα. Οι φιλοζωικές οργανώσεις το χαρακτήρισαν ως απαράδεκτο υπογραμμίζοντας δεκατέσσερα σημεία στα οποία στηρίζουν την άποψη τους.

Τα σημεία αυτά επισημαίνει και σχολιάζει η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία απαριθμώντας τα ως εξής:

‘’1. Απαγορεύει διά ρητών διατάξεων, τη φιλοζωική δράση των πολιτών και των σωματείων. Και συγκεκριμένα τη διάσωση, στείρωση, φιλοξενία αδέσποτων ζώων καθώς και κάθε προσπάθεια από πολίτες η σωματεία να δοθούν τα αδέσποτα για υιοθεσία!

 1. Ουσιαστικά, έτσι, απαγορεύει τη δράση των φιλοζωικών σωματείων, καθώς περιορίζει μέχρι εξαφανίσεως τους σκοπούς που υπηρετούν.
 2. Όποιος πολίτης ή σωματείο παραβιάσει το νόμο και περιθάλπει ή φιλοξενεί ή διασώζει και βρίσκει οικογένεια στα αδέσποτα, τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο από 5 ως 15 χιλιάδες ευρώ και με ποινή φυλάκισης ενός έτους. Θεωρείται παράνομος έμπορος.
 3. Περιορίζει το ρόλο των φιλοζωικών σωματείων σε «επικουρικό» του (ανύπαρκτου) έργου των δήμων -και μόνον εφόσον οι Δήμοι το επιτρέπουν – θέτοντας παράλληλα ανέφικτες προδιαγραφές για μια συμμετοχή εν τέλει παθητική. Ο αποκλεισμός των φιλοζωικών από την ενεργό περίθαλψη έχει άμεσο αντίκτυπο και στα κακοποιημένα ζώα, που μέχρι τώρα παραδίνονταν σε φιλοζωικές οι οποίες τους προσέφεραν την απαραίτητη ανθρώπινη φροντίδα και στοργή για να συνέλθουν από την κακομεταχείριση. Τώρα θα παραδίδονται και αυτά στις (ανύπαρκτες) δομές των Δήμων.
 4. Η σίτιση αδέσποτων σκύλων και γατών από τους πολίτες που χρόνια τα ταΐζουν και τα φροντίζουν, θα επιτρέπεται πλέον μόνο στα σημεία που θα αποφασίζει ο Δήμος.
 5. Εισάγονται τόσοι περιορισμοί στους χώρους όπου θα επιτρέπεται η επανένταξη αδέσποτων ζώων (πεντακόσια μέτρα περιμετρικά από αρχαιολογικούς χώρους, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, κλπ κλπ που στην ουσία δεν θα είναι δυνατή στον αστικό ιστό, ενώ ταυτόχρονα προβλέπεται η εγκατάστασή τους σε εκχερσωμένες και απομονωμένες περιοχές. Η διάταξη αυτή είχε εισαχθεί τον περασμένο Φεβρουάριο προς ψήφιση και αποσύρθηκε μετά τη γενικευμένη κατακραυγή.
 6. Καταργούνται δια νόμου όλα τα υπάρχοντα δίκτυα προώθησης για υιοθεσία αδέσποτων ζώων που λειτουργούν από φιλοζωικές οργανώσεις και εκείνα των απλών πολιτών.
 7. Απαγορεύεται κάθε ανάρτηση αγγελίας από πολίτη ή φιλοζωική οργάνωση ή μέσο μαζικής ενημέρωσης, για υιοθεσία αδέσποτου καθώς χαρακτηρίζεται παράνομη πράξη και τιμωρείται.
 8. Απαγορεύεται να υιοθετήσουν οι πολίτες ζώο από το δρόμο.
 9. Όσοι φιλοξενούν ζώα αδέσποτα θα πρέπει να τα παραδώσουν στον Δήμο. Τα ζώα αυτά, όπως τονίζει η Σοφία Τζονίκη, Γενική Γραμματέα της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, «τι θα γίνονται αφού οι Δήμοι δεν έχουν δομές; Απλώς Θα οδηγούνται σε ευθανασία με συνοπτικές διαδικασίες, έχοντας βαπτιστεί “επιθετικά” ή “πάσχοντα από σοβαρή ασθένεια”, χωρίς έλεγχο ούτε δυνατότητα παρέμβασης φιλοζωικών όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, εφόσον η συμμετοχή τους στις πενταμελείς επιτροπές των Δήμων θα αποκλείεται από τις νέες προδιάγραφες που βάζει ο νόμος…”.
 10. Η δυνατότητα κάθε πολίτη να έχει ζώο θα εξαρτάται από τα τετραγωνικά του σπιτιού του. Για παράδειγμα για δύο ζώα απαιτείται, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, χώρος 60 τμ. Δηλαδή στα 60 τμ θα μπορείς να έχεις 2 μολοσσούς, αλλά όχι 3 γάτες. Αν έχεις τρεις γάτες η τρία κανισάκια θα πρέπει να διαλέξεις ποια θα κρατήσεις και ποιο θα αφήσεις για να μην εξοντωθείς στα πρόστιμα.
 11. Επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ στους κτηνίατρους που περιθάλπουν ζώο που δεν φέρει σήμανση ηλεκτρονική και δεν έχει καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων. «Αυτό είναι καταρχήν αντίθετο με την ιατρική δεοντολογία» τονίζει η Ειρήνη Μολφέση, «ποιο νοσηρό μυαλό σκέφτηκε τέτοια ρύθμιση, που επιβάλλει στον γιατρό να μην προσφέρει βοήθεια σε άρρωστο ζώο;»
 12. Επιβάλλεται υποχρεωτική στείρωση σε όλα τα ζώα συντροφιάς με εξαιρέσεις που ενισχύουν φαινόμενα ιδιωτικής εκτροφής.’’

Επιπλέον η πρόεδρος της ομοσπονδίας Ειρήνη Μολφέση τοποθετείται και για τις υποχρεωτικές στειρώσεις χαρακτηρίζοντας τις ως μια κανονική πλάνη και ως ένα φοροεισπρακτικό μέτρο. Αναφέροντας μάλιστα ότι δεν έχει στόχο στην μείωση των αδέσποτων αλλά στη ενθάρρυνση της ιδιωτικής εκτροφής.

Όπως έχω αναφέρει ξανά, τα ζώα είναι πλάσματα άλογα, που αν εξαιρέσουμε τα αισθήματα επιβίωσης που έχουν, δεν έχουν κανένα άλλο τρόπο να ‘σωθούν’. Οι άνθρωποι εν γένει έχουμε την δυνατότητα να εξελισσόμαστε και να ξεπερνούμε τις δυσκολίες που μας παρουσιάζονται, είτε αυτές είναι αρρώστιες, είτε πείνα, είτε πιο απλές δυσχέρειες. Δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο και για τα αδέσποτα ζώα. Η αλήθεια είναι πως έχουμε πλάσει με μεγάλη μαεστρία τις πόλεις μας και τον κόσμο μας έτσι, ώστε να δημιουργήσουμε το τέλειο σχεδόν περιβάλλον ζωής. Μόνο που αυτό το περιβάλλον δεν εξυπηρετεί κανένα άλλο πλάσμα εκτός από εμάς.

Ξεκινώντας έτσι από τα απλά νομίζω γίνεται ξεκάθαρο πως αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί ακόμα μια προέκταση της αλαζονικής συμπεριφοράς του είδους μας. Περιμένουν δηλαδή οι αρμόδιοι φορείς να αντιληφθούν τα ζώα μόνα τους την ασθένεια ή το πρόβλημα τους και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα; Ή μήπως λειτουργεί τόσο καλά το σύστημα υγείας και οργάνωσης των νοσοκομείων και είναι σίγουρη η επιτυχία της συγκέντρωσης όλων των αδέσποτων σε ειδικές εγκαταστάσεις (που παρεμπιπτόντως δεν υπάρχουν) και περίθαλψης τους από το κράτος;

Όσον αφορά την «απαγόρευση υιοθέτησης αδέσποτου από πολίτες», η πρόταση από μόνη της, χωρίς καν να αντιμετωπιστεί ως διάταξη νομίζω προκαλεί τουλάχιστον εκνευρισμό. Πόσο μάλλον η αναλογία τετραγωνικών με ζώο. Καλώς ή κακώς δεν είναι όλοι οι άνθρωποι φιλόζωοι ούτε πρόθυμοι να έχουν στο σπίτι τους κάποιο κατοικίδιο. Είναι λοιπόν η εφαρμογή ενός τέτοιου νομοσχέδιου μια μορφή πολυτέλειας θα έλεγα την οποία δεν έχουμε, ούτε ως λαός, ούτε ως κράτος. Τώρα για τα πρόστιμα όπως τόνισε ήδη η κ. Μολφέση αποτελούν απλά ένα φοροεισπρακτικό μέσο.

Οπότε το νομοσχέδιο αυτό ούτε τώρα ούτε ποτέ θα ήταν δυνατό να σταθεί ικανό να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, αναφορικά με τα αδέσποτα, αλλά και τα δεσποζόμενα ζώα. Τουλάχιστον μέχρι πραγματικός του σκοπός να είναι τα ίδια τα αδέσποτα και όχι απλά η ικανοποίηση περιττών συμφερόντων. Η υποχρέωση του καθενός από εμάς, όχι μόνο να προστατέψει αλλά και να φροντίσει κάποιο ζώο που έχει ανάγκη, αποτελεί έναν άγραφο νόμο και στη περίπτωση που τα κράτος θέλει να λάβει μέτρα για το θέμα θα πρέπει να στηριχθεί σε αυτόν και όχι στην αύξηση των οικονομικών του εσόδων.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s