Βορεια Κορεα: Το ιστορικο του 2018 και η επομενη μερα

Από την : Αριάδνη Φατσή

Όταν η ενιαία Κορεατική αποστολή εμφανίστηκε με κοινή σημαία στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιόνγκτσανγκ, τον Φεβρουάριο του 2018, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έκαναν λόγο για πρόοδο στις σχέσεις μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας. Μετά από έντονες διαπραγματεύσεις με την Ολυμπιακή Επιτροπή, αλλά και μεταξύ των δύο χωρών, αποφασίστηκε η Βόρεια Κορέα να συμμετέχει με 22 δικούς της αθλητές (αντί των μόλις 2 προκριθέντων από την κανονική διαδικασία), σχεδόν ως συνδιοργανώτρια, και μάλιστα δημιουργήθηκε κοινή Κορεατική ομάδα στο χόκεϊ γυναικών. Αν και το περιστατικό αποτελεί σίγουρα μια διπλωματική επιτυχία της Πιονγιάνγκ, αποτέλεσε την αρχή για μία φαινόμενη καλυτέρευση των σχέσεων στην Κορεατική χερσόνησο. Το κλίμα συνεργασίας κορυφώθηκε στις 27 Απριλίου, οπότε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μουν. Μία συμβολική χειραψία και ένα δέντρο που φύτεψαν μαζί σηματοδότησε τη νέα αρχή στις σχέσεις των δύο χωρών και οι δύο αρχηγοί δεσμεύτηκαν να συναντηθούν εκ νέου το φθινόπωρο στην Βορειοκορεατική πρωτεύουσα με σκοπό να δώσουν και ένα επίσημο τέλος στον πόλεμο της Κορέας μετά από 65 ολόκληρα χρόνια.

 

Εν τω μεταξύ, ένας άλλος σημαντικός παράγοντας σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, οι ΗΠΑ, δια στόματος του αντιπροέδρου Πενς, έδειξαν διάθεση να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε περαιτέρω προσπάθεια επίλυσης διαφορών. Ο πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε έντονα την ικανοποίησή του για τη σύνοδο της 27ης Απριλίου, με αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα που έκαναν λόγο για ιστορική συνάντηση, για την οποία οι Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να είναι πολύ υπερήφανοι.

 

Παρά το γενικότερο κλίμα συμφιλίωσης, η πολυαναμενόμενη συνάντηση ανάμεσα στον Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν ένα εγχείρημα όχι τόσο εύκολο και απλό στην πραγματοποίησή του. Παράγοντες και από τις δύο πλευρές -είτε θέλουμε να τους χαρακτηρίσουμε αδέξιους διπλωματικούς χειρισμούς, είτε επίδειξη δύναμης, είτε ένα συνονθύλευμα των δύο- πάγωσαν τις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών για ένα διάστημα περίπου 10 ημερών, με αποκορύφωμα της έντασης μία επιστολή του προέδρου Τραμπ στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ακυρώνει τη συνάντηση της 12ης Ιουνίου λόγω επιθετικών δηλώσεων του Κιμ, αλλά δεν παραλείπει και να αναφέρει την τεράστια πυρηνική δύναμη των ΗΠΑ, γράφοντας χαρακτηριστικά ότι “παρακαλεί τον Θεό να μη χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιηθεί”.

 

Μέσα στις επόμενες ημέρες από την ακύρωση, πηγές κοντά στη Βόρεια Κορέα ανέφεραν ότι εκείνη ήταν ακόμη διατεθειμένη να προβεί σε συνάντηση και ο Τραμπ δήλωνε ότι η 12η Ιουνίου θα μπορούσε τελικά να συμβεί. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε τελικά εκείνη την ημερομηνία στη Σιγκαπούρη, όχι με σκοπό την υπογραφή κάποιας συμφωνίας, αλλά έγινε λόγος για την επόμενη μέρα στις σχέσεις των δύο χωρών και για το φλέγον θέμα της αποπυρηνικοποίησης. Τελικά υπογράφηκε ένα έγγραφο, το οποίο όμως περιείχε κατά κύριο λόγο γενικές προβλέψεις. Ο Τραμπ δεσμεύτηκε να παγώσει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα και υποστήριξε ότι ο Κιμ θα παροπλίσει κάποιες πυρηνικές εγκαταστάσεις. Η ιστορική χειραψία των δύο ανδρών δε συγκίνησε τους κριτικούς του Τραμπ, οι οποίοι θεωρούν ότι οι προβλέψεις της συμφωνίας είναι εντελώς ασαφείς και ότι ενώ η Βόρεια Κορέα κέρδισε ξεκάθαρα αυτό που ήθελε από τη συνάντηση, οι ΗΠΑ δεν έλαβαν τίποτα ουσιώδες σε αντάλλαγμα. Αν και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη μεγάλη δόση αλήθειας σε αυτόν τον ισχυρισμό, η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία φάνηκαν να δέχονται με ικανοποίηση τα αποτελέσματα της συνάντησης, θεωρώντας αυτά καλύτερα από τον πόλεμο και ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

Μόλις πριν από λίγες μέρες (2/7), ο πρόεδρος Τραμπ απάντησε εκ νέου στις κριτικές, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με την Πιονγιάνγκ βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο. Ο πλανητάρχης δεν έχασε την ευκαιρία να κατηγορήσει την αντιπολίτευση για “fake news”, κατά την προσφιλή του συνήθεια, και μέσω της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου εκφράστηκε ικανοποίηση για το γεγονός ότι τους τελευταίους 8 μήνες δεν επιχειρήθηκε καμία πυρηνική δοκιμή στη Βόρεια Κορέα, αντίθετα με την πρότερη κατάσταση. Παράλληλα, με βάση τη συνάντηση της 12ης Ιουνίου, προβλέπεται ότι σύντομα (5-7 Ιουλίου) ο Μάικ Πομπέο, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σχεδιάζεται να μεταβεί στην Πιονγιάνγκ για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου.

 

Οι εξελίξεις στην Κορεατική χερσόνησο δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο. Είναι ένα θέμα τόσο επίκαιρο όσο και διαχρονικό, καθώς έχουμε να κάνουμε με μία ακόμη ιστορική περίσταση στην οποία η διπλωματία καλείται να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της κοινωνίας των πολιτών και να αποδειχθεί ικανή να δώσει πραγματικές λύσεις. Η επόμενη μέρα είναι από πολλές απόψεις αμφίβολη. Το μεγάλο ερώτημα στην προκειμένη περίπτωση προκύπτει ως προς το αν η Βόρεια Κορέα πραγματικά είναι έτοιμη να προβεί σε αλλαγές και να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη γείτονα και τις ΗΠΑ ή απλώς έπαιξε σωστά τα διπλωματικά χαρτιά της για να καταφέρει την παύση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ – Νότιας Κορέας. Γνωρίζοντας την πολιτική και κοινωνική κατάσταση της Βόρειας Κορέας, καλό είναι, τέλος, να κρατάμε στο μυαλό μας ότι πρόκειται για ένα κράτος στο οποίο καταστρατηγείται καθημερινά κάθε έννοια ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αν πρόκειται να υπάρξουν λύσεις, αυτές δε θα πρέπει να είναι αποξενωμένες από αυτό το δεδομένο.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s