Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ, ΚΥΡΙΑ ΛΕΝΑ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΥ, ΣΕ ΜΙΑ ΕΦ’ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΑΛΜΟ.

Η Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου, κα. Λένα Κοντογεώργου, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Νομικό Παλμό.

 

Από το : Νίκο Μάλαμα

 

1) Ποιο είναι το καθεστώς των συμβολαιογράφων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες;

Θα πρέπει να διακρίνουμε δύο κατηγορίες που έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους: Yπάρχουν συμβολαιογράφοι «βυζαντινορωμαϊκού» τύπου (civil law notaries) και «αγγλοσαξονικού» τύπου (public notaries). Οι τελευταίοι είναι απλά επικυρωτές υπογραφών, ενώ οι συμβολαιογράφοι του ηπειρωτικού δικαίου, στους οποίους και εμείς ανήκουμε, έχουν εκχώρηση δημόσιας εξουσίας από το κράτος, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την κατοχή της στρογγυλής σφραγίδας με το εθνόσημο. Χάρη σε αυτό το «προνόμιο», τα έγγραφα τα οποία καταρτίζουμε είναι δημόσια έγγραφα και έτσι έχουν αυξημένη αποδεικτική ισχύ, εκτελεστότητα και μπορούν να προσβληθούν μόνο ως πλαστά. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επικρατεί ο θεσμός του αντίστοιχου με τα ελληνικά δεδομένα συμβολαιογράφου. Βέβαια, στις σκανδιναβικές χώρες καθήκοντα συμβολαιογράφου ασκούν δικαστές. Τέλος, αξίζει να σας πω ότι στην Ιαπωνία συμβολαιογράφοι μπορούν να γίνουν μόνο συνταξιούχοι εισαγγελείς.

2) Κατά καιρούς ακούμε για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, μεταξύ των οποίων και οι συμβολαιογράφοι. Πώς βλέπετε αυτό το ενδεχόμενο;

Όπως προανέφερα, οι συμβολαιογράφοι ασκούν δημόσια εξουσία. Επομένως, οι όποιοι περιορισμοί στο επάγγελμα δεν οφείλονται σε συντεχνιακούς λόγους, αλλά αποσκοπούν στην ασφάλεια των συναλλαγών. Αλλιώς, με την «απορρύθμιση» του επαγγέλματος, θα υπήρχε κίνδυνος να προκύψουν πλαστά συμβόλαια ή διαθήκες. Και ακριβώς, όπως στην Ελλάδα ο αριθμός συμβολαιογράφων είναι συγκεκριμένος ανά περιφέρεια, το ίδιο ισχύει σε όλες τις χώρες. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι η Αυστρία έχει 400 συμβολαιογράφους, η δε Ολλανδία 800. Οι συμβολαιογράφοι στην Ελλάδα είμαστε σχεδόν 3.200 για έναν πληθυσμό περίπου 10.000.000, και μάλιστα διασκορπισμένοι γεωγραφικά, λαμβάνοντας υπόψη τις μορφολογικές ιδιαιτερότητες της χώρας μας.

3) Τι ισχύει σχετικά με τους διαγωνισμούς των συμβολαιογράφων;

Σύμφωνα με τον Κώδικα Συμβολαιογράφων, κάθε χρόνο γίνεται διαγωνισμός. Αυτό δεν ισχύει πάντα στην πράξη και ο διαγωνισμός μπορεί να καθυστερεί. Για παράδειγμα, πριν τον τελευταίο διαγωνισμό, που έγινε πέρυσι, είχε να διεξαχθεί διαγωνισμός για τέσσερα χρόνια. Υπήρχε πρόβλημα με νομοθετική διάταξη, κατά την οποία έπρεπε ο κάθε υποψήφιος να δηλώσει μια μόνο περιφέρεια προς διορισμό. Αυτή η διάταξη κρίθηκε αντισυνταγματική, γιατί είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο κάποιος να έχει συγκεντρώσει καλή βαθμολογία και να είναι στους πρώτους πανελλαδικά, αλλά να θεωρείται αποτυχών αν στην περιφέρεια που διάλεξε υπήρχε κάποιος με υψηλότερη βαθμολογία.

4) Θεωρείτε το επάγγελμά σας κορεσμένο;

Είναι κορεσμένο επάγγελμα και αυτό αποδείχτηκε στον τελευταίο διαγωνισμό του 2016, όπου προκηρύχθηκαν 800 θέσεις και οι υποψήφιοι ανήλθαν στους 467 πανελλαδικά -αν θυμάμαι σωστά. Δηλαδή, δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και αυτό οφείλεται στο ότι ναι μεν είμαστε άμισθοι δημόσιοι λειτουργοί με καθορισμένες αρμοδιότητες, αλλά από την άλλη είμαστε και ελεύθεροι επαγγελματίες με ό,τι αυτό συνεπάγεται εν καιρώ κρίσης με την πτώση στην αγορά ακινήτων.

5) Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος συμβολαιογράφος;

Για να γίνει κάποιος συμβολαιογράφος θα πρέπει να είναι πτυχιούχος Νομικής Σχολής ελληνικού ή ξένου Πανεπιστημίου (του οποίου το πτυχίο έχει αναγνωρισθεί) και εκτός από τη δικηγορική άσκηση να έχει ασκήσει επί δύο έτη δικηγορία. Όσον αφορά στα ηλικιακά όρια, πρέπει να έχει συμπληρώσει το 28ο έτος κατά το χρόνο έναρξης του διαγωνισμού και να μην έχει υπερβεί το 42ο. Παλαιότερα έπρεπε κάθε υποψήφιος να έχει την ιθαγένεια του κράτους μέσα στο οποίο θα ασκούσε το λειτούργημά του. Κατόπιν προσφυγών διαφόρων πολιτών στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αυτό άλλαξε και πλέον μπορεί ένας Ευρωπαίος πολίτης να γίνει συμβολαιογράφος, αρκεί να επιτύχει στις εξετάσεις του κράτους υποδοχής.

6) Σε τι μαθήματα εξετάζονται οι υποψήφιοι;

Οι υποψήφιοι εξετάζονται στο Αστικό και στο Εμπορικό Δίκαιο, στην Πολιτική Δικονομία, στον Κώδικα Συμβολαιογράφων και στους Ειδικούς Νόμους, που περιλαμβάνουν πολεοδομικούς, φορολογικούς και άλλους επιμέρους νόμους. Όλα τα μαθήματα έχουν ίδια βαρύτητα. Αν κάποιος δε φτάσει τη βάση του 10, έστω σε ένα μάθημα, απορρίπτεται. Επιπλέον, προαιρετικά μπορεί κάποιος να δηλώσει δύο γλώσσες μεταξύ αγγλικών, γαλλικών ή γερμανικών. Τα μόρια αυτά δίνουν μικρή προσαύξηση σε περίπτωση ισοβαθμίας και δεν επηρεάζουν αρνητικά τη βαθμολογία, αν δεν επιτευχθεί η βάση του 10 σε αυτά.

7) Πρόσφατα προκλήθηκαν αντιδράσεις από τους Δικηγορικούς Συλλόγους, καθώς με νέο νόμο η αρμοδιότητα για την έκδοση των συναινετικών διαζυγίων περιέρχεται στους συμβολαιογράφους. Αυτό έγινε χάριν επιτάχυνσης της δικαιοσύνης ή και λόγω της μείωσης των εισοδημάτων των συμβολαιογράφων εξαιτίας της κρίσης;

Πάντα υπήρχαν αντιδράσεις από τους Δικηγορικούς Συλλόγους, αλλά τα δικαστήρια πρέπει να αποσυμφορηθούν, κατ’ απαίτηση και των δανειστών. Και ούτως ή άλλως με τη νέα ρύθμιση θα παρευρίσκονται και δικηγόροι κατά την έκδοση των συναινετικών διαζυγίων. Δε θα χάσουν την ύλη τους. Δε νομίζω ότι οι λόγοι ήταν κυρίως οικονομικοί. Βέβαια, οι αγοραπωλησίες είναι όντως από ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Όμως, επίκειται και μείωση των αντικειμενικών αξιών. Άρα, το να κάνουμε μια πάγια πράξη, όπως τα διαζύγια, όπου δε θα υπάρχει αναλογική αμοιβή, δε θα ισοσκελίζει την απώλεια που θα έχουμε από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών. Άρα, κατ’ εμέ, το θέμα σχετίζεται περισσότερο με την επίσπευση των ρυθμών απονομής δικαιοσύνης.

8) Για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων ποια άλλα καθήκοντα θα μπορούσαν να ανατεθούν στους συμβολαιογράφους;

Προσωπικά πιστεύω ότι θα μπορούσαν αρκετοί τομείς της εκούσιας δικαιοδοσίας να ανατεθούν στους συμβολαιογράφους. Αλλά για να μην ακουστεί αυτό ως τρόμος προς τους δικηγόρους, πάντα πρέπει να παρευρίσκονται σε αυτές τις πράξεις. Και εμάς θα απάλλασσαν από την απαιτούμενη προεργασία και ο πολίτης θα ήταν πιο εξασφαλισμένος. Στις ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των αρμοδιοτήτων που πλέον ανήκουν στους συμβολαιογράφους είναι η δημοσίευση των διαθηκών τις οποίες έχουν στα αρχεία τους. Γιατί να μη γίνεται και εδώ αυτό και να πρέπει να πηγαίνουμε στο δικαστήριο και να μας χορηγείται δικάσιμος στην καλύτερη περίπτωση μετά από δύο μήνες; Επιπλέον, όπως γίνεται στο εξωτερικό, θα μπορούσε να υπάρχει και στην Ελλάδα ένα μητρώο διαθηκών. Δεν αναφέρομαι στο μητρώο διαθηκών που έχουν δημοσιευθεί, το οποίο τηρείται ούτως ή άλλως από το Πρωτοδικείο, αλλά σε μητρώο αδημοσίευτων διαθηκών, όπως υπάρχει σε όλες τις υπόλοιπες χώρες. Μάλιστα, υπήρχε πρόβλεψη με νόμο του 1954 να ιδρυθεί η υπηρεσία του μητρώου αδημοσίευτων διαθηκών και από τότε κάθε χρόνο αναβαλλόταν, με αποτέλεσμα πέρυσι το Συμβούλιο της Επικρατείας να μη δώσει άλλη παράταση και να καταργηθεί η διάταξη. Τέτοιες κινήσεις θα επιτάχυναν τις διαδικασίες, γιατί στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί πολλές φορές το φαινόμενο μέχρι να γίνει η δημοσίευση της διαθήκης να έχει πεθάνει και ο τετιμημένος.

 

9) Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς, μέχρι πρόσφατα απείχατε. Εξηγήστε μας σχετικά.

Απείχαμε από συγκεκριμένους πλειστηριασμούς, όπως ανέφερε και η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής. Από την αρχή απείχαμε από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας πάντοτε, ανεξαρτήτως του ποιος ήταν ο επισπεύδων. Έτσι κι αλλιώς, οι τράπεζες δεν εκπλειστηρίαζαν πρώτες κατοικίες, γιατί υπάρχει ειδική προστασία εκ νόμου μέχρι τα τέλη του 2018 -αν θυμάμαι σωστά. Και αυτό το τονίζω, γιατί υπάρχει η εικόνα ότι οι τράπεζες ορέγονται πρώτες κατοικίες. Το πρόβλημα ήταν με τους δήμους, τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο που εκπλειστηρίαζε και για 500 ευρώ. Οπότε, εμείς αποφασίσαμε για όσα ακίνητα ήταν πρώτη κατοικία ανεξαρτήτως επισπεύδοντος να μη διενεργούμε πλειστηριασμούς˙ δηλαδή, απείχαμε. Πλειστηριασμοί γίνονταν, οπωσδήποτε, όταν επρόκειτο για ευπαθή αντικείμενα και για πλοία ή αεροσκάφη. Δεν μπορούμε να πούμε ότι τυγχάνουν προστασίας τέτοια αντικείμενα. Επίσης, όταν υπήρχαν διατροφές παιδιών, όταν είχαμε απαιτήσεις για μισθούς από απλήρωτους εργαζόμενους, δεν απείχαμε ούτε απέχουμε ούτε θα απέχουμε.

 

10) Αφού η δουλειά σας είναι να διενεργείτε τους πλειστηριασμούς, γιατί απείχατε από αυτούς της πρώτης κατοικίας, εφόσον υπήρχε μία οφειλή;

Γιατί θέλαμε να πιέσουμε την πολιτεία να νομοθετήσει ώστε η ίδια προστασία που ισχύει για τους δανειολήπτες έναντι των τραπεζών να ισχύσει και για τους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, του Δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

11) Το κάνατε, δηλαδή, για λόγους κοινωνικούς;

Μα ναι, γιατί και εμείς χρωστάμε. Δεν είναι ότι οι συμβολαιογράφοι δεν είναι μέλη της κοινωνίας. Και εμείς έχουμε χρέη και όσο δεν μπορούν να το πιστέψουν κάποιοι, συμπαριστάμεθα μέχρι ενός σημείου, βέβαια, γιατί αν υπάρχει πρώτη κατοικία του ενός εκατομμυρίου, δε νομίζω ότι χρήζει προστασίας. Από ένα σημείο και μετά είναι λίγο περίεργα τα πράγματα. Το θέμα, όμως, είναι ότι ακούγονται διάφορα είτε από τα κανάλια είτε από τα διάφορα κινήματα. Ο καθένας υποστηρίζει κάτι για τους δικούς του λόγους.

 

12) Επομένως, θεωρείτε ότι το σύνθημα «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» που συχνά ακούγεται είναι για λόγους εντυπώσεων, αφού υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς με επισπεύδουσες τις τράπεζες;

Έτσι ακριβώς, γιατί υπάρχει ο νόμος, ο οποίος ισχύει μέχρι τα τέλη του 2018. Αλλά να σας πω και κάτι: Και πριν την ύπαρξη των κινημάτων δε γίνονταν πλειστηριασμοί, γιατί, όταν στην ελεύθερη αγορά μπορεί κάποιος να βρει μόνος του τον ιδιοκτήτη και να διαπραγματευτεί μαζί του, γιατί να τρέξει να κάνει πλειστηριασμό που είναι δαπανηρός και χρονοβόρος; Πριν την ύπαρξη των κινημάτων, οι πλειστηριασμοί ματαιώνονταν λόγω ελλείψεως πλειοδοτών.

 

13) Οι συμβολαιογράφοι είναι τα όργανα στα οποία έχει ανατεθεί η διενέργεια πλειστηριασμών. Το ότι απείχατε τόσο καιρό μπορεί να θεωρηθεί παράβαση καθήκοντος;

Δεν υπάρχει παράβαση καθήκοντος, γιατί για την αποχή καλυπτόμασταν από την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής, δηλαδή, του πανελλαδικού συνδικαλιστικού οργάνου. Εγώ προσωπικά, βέβαια, ποτέ δεν έκανα πλειστηριασμούς, γιατί απεχθάνομαι αυτή τη διαδικασία, αλλά ως συμβολαιογράφος είμαι υποχρεωμένη να κάνω πλειστηριασμούς, αν κληθώ. Άρα, δεν μπορώ να πω «Όχι, δεν το κάνω», γιατί θα πρόκειται για παράβαση καθήκοντος. Θα είναι σαν να αρνούμαι την ιδιότητά μου. Αυτό το λέω, γιατί έχουν δημιουργηθεί εντυπώσεις ότι οι συμβολαιογράφοι δεν υποχρεούνται να διενεργήσουν πλειστηριασμούς. Απεναντίας! Κάθε χρόνο το Δημόσιο καλεί τους Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους να δώσουν καταλόγους συμβολαιογράφων αφαιρώντας μόνο άτομα άνω των 65 ετών και εγκύους. Ο κατάλογος πηγαίνει στις Εφορίες και στο Υπουργείο Οικονομικών και έτσι μπορεί να κληρωθώ εγώ που γενικά δεν κάνω πλειστηριασμούς. Τα λέω αυτά, για να ξεκαθαρίσει η εικόνα, γιατί στοχοποιούνται κάποιοι συνάδελφοι ότι δήθεν είναι τα κοράκια που βγάζουν τα σπίτια του κοσμάκη στον πλειστηριασμό. Βέβαια, υπάρχουν και κάποιοι συνάδελφοι που έχουν συνεργασία με τράπεζες, οι οποίες, δρώντας ως ιδιώτες, επιλέγουν τους κατ’ αυτές καταλληλότερους.

 

14) Υπάρχουν ευθύνες της αστυνομίας για τα επεισόδια που σημειώνονται στα δικαστήρια προς παρακώλυση των πλειστηριασμών;

Φυσικά και υπάρχουν ευθύνες. Δεν μπορεί σε μια πολιτισμένη χώρα να συμβαίνουν γεγονότα, όπως με τη συνάδελφο που αναγκάστηκε να ανοίξει την ομπρέλα της για να αμυνθεί μέσα στα δικαστήρια, αφού πρώτα ένας από το κίνημα πήγε να την πιάσει από το σβέρκο ή με τη συνάδελφο η οποία είχε πρόβλημα καρδιάς και λιποθύμησε, όταν ανέβηκαν στην έδρα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, την ειρωνεύονταν κιόλας αποκαλώντας την «Καραγκούνη», ότι, δηλαδή, έπαιζε θέατρο.

 

15) Αν ούτε τα δικαστήρια δεν είναι χώρος ασφαλείας, τότε ποιος είναι;

Έχετε απόλυτο δίκιο. Από την άλλη πλευρά σκέφτομαι και τους αστυνομικούς. Στα δικαστήρια κάνουν βάρδιες νέα παιδιά σε μικρές ομάδες. Δεν πρόκειται για μεγάλες διμοιρίες και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν έναν όχλο. Άρα, σίγουρα έπρεπε να είναι περισσότεροι και να μας προστατεύουν, γιατί σίγουρα δεν είναι λύση να φυγαδεύονται οι συμβολαιογράφοι. Αλλά εκτός από την αστυνομία οφείλει να κινητοποιηθεί και η εισαγγελία, που είναι αρμόδια για ό,τι γίνεται στα ακροατήρια αλλά μέχρι τώρα δεν έχει επέμβει. Για αυτό εμείς ζητούμε οι πλειστηριασμοί να διεξάγονται την ώρα λειτουργίας των ακροατηρίων, για να μπορούν εύκολα να εφαρμοσθούν διαδικασίες αυτοφώρου στους κινηματίες, οι οποίοι δε σέβονται, μεταξύ άλλων, και τη δημόσια περιουσία.

 

16) Έχετε λάβει ως Συμβολαιογραφικός Σύλλογος πρωτοβουλίες για τα φαινόμενα που παρουσιάζετε;

Φυσικά! Έχουμε απευθυνθεί στην εισαγγελία και ως Σύλλογος και κατά μόνας. Για παράδειγμα, μια κυρία-μέλος των κινημάτων είχε ανεβάσει στο blog της φωτογραφία συναδέλφου και έλεγε «Αυτή είναι που με έδειρε». Η συνάδελφος τύπωσε το υλικό και το πήγε στον Εισαγγελέα για πρόκληση σε άσκηση βίαιων πράξεων. Επίσης, έχουμε αναφέρει όλα αυτά τα περιστατικά και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Από εκεί και πέρα δεν είμαστε εμείς που θα πάρουμε το νόμο στα χέρια μας.

 

 

17) Πιστεύετε ότι με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που πλέον λαμβάνουν χώρα θα είναι πιο δύσκολο να σημειωθούν τέτοια επεισόδια;

Ναι. Ήθελα να ήξερα, όλοι αυτοί που πηδούν πάνω στα έδρανα, τι θα κάνουν τώρα; Θα πάνε να μπλοκάρουν το σύστημα;

 

18) Tι αλλάζει τώρα με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς;

Το ότι θα γίνονταν ηλεκτρονικά πλέον οι πλειστηριασμοί ήταν γνωστό από την τελευταία τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Δεν είναι κάτι καινούριο. Η μόνη διαφορά είναι ότι τώρα όλες οι διαδικασίες γίνονται ηλεκτρονικά και όχι στα δικαστήρια και αυτό θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την ταχύτητα της αναγκαστικής εκτέλεσης.

 

19) Ενώπιον των συμβολαιογράφων γίνεται η σύναψη των συμφώνων συμβίωσης τόσο ετερόφυλων όσο και ομόφυλων προσώπων. Επιλέγουν αρκετά ζευγάρια αυτή τη μορφή ένωσης;

 

Ναι, γίνονται σύμφωνα. Για ομόφυλα ζευγάρια μου έχει τύχει, μέχρι τώρα, μόνο ένα˙ για ετερόφυλα περισσότερα. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο παρατηρείται μία σταθερή αύξηση του αριθμού των συμφώνων συμβίωσης. Δεν ξέρω, όμως, αν η αύξηση είναι σύμπτωση λόγω του νέου νόμου σε σύγκριση με τον παλαιό νόμο για την ελεύθερη ένωση ή αν είναι όχημα για να βρίσκουν κάποια άτομα άδειες παραμονής.

 

20) Πολλοί δικηγόροι υποστηρίζουν ότι αυτοί κάνουν όλη την προεργασία για τα συμβόλαια και μετά πάνε στους συμβολαιογράφους, οι οποίοι βάζουν μια υπογραφή και παίρνουν περισσότερα χρήματα τελικά. Ποια είναι η απάντησή σας επ’ αυτού;

 Αυτά τα λένε οι δικηγόροι. Γιατί από την πλευρά των συμβολαιογράφων θα ακουστεί το αντίθετο, ότι, δηλαδή, εμείς φτιάχνουμε το συμβόλαιο.

21) Λένε όμως ότι έχετε στυλιζαρισμένα πρότυπα. Ισχύει αυτό;

Όχι, δεν έχουμε πρότυπα, γιατί  οι περιγραφές των ακινήτων και όλα τα υπόλοιπα γίνονται από εμάς και μάλιστα πολλούς δικηγόρους και κυρίως νέους τους βοηθούμε εμείς. Αλλά να σας πω ότι τα θέματα αυτά σχετίζονται και με τις αρμοδιότητες. Οι δικηγόροι πρέπει να ελέγξουν αν στο ακίνητο υπάρχει βάρος και για αυτό φέρουν την ευθύνη να δεσμευθεί ο πωλητής υπογράφοντας ότι το μεταβιβάζει ελεύθερο από κάθε βάρος. Βέβαια, αυτός ο έλεγχος τίτλων δε θα χρειαζόταν αν είχε ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο.

δφ

 

22) Επίσης λένε κάποιοι ότι όσοι γίνονται συμβολαιογράφοι φοβούνται τη μάχιμη δικηγορία και είναι παροπλισμένοι νομικοί. Τι απαντάτε;

 

Ναι, αυτό ακούγεται. Όπως ακούγεται και ότι οι αποτυχημένοι δικηγόροι γίνονται δικαστές, αλλά εγώ δεν το πιστεύω αυτό. Ο καθένας κάθεται μόνος του, σκέφτεται και αποφασίζει τι τού ταιριάζει και τι μπορεί να επιτελέσει καλύτερα. Ας μην ξεχνάμε ότι εμείς, οι συμβολαιογράφοι, είμαστε λειτουργοί της προληπτικής δικαιοσύνης, δηλαδή, προλαμβάνουμε δίκες, διενέξεις μεταξύ πολιτών. Δεν είμαστε δικηγόροι για να υπερασπίσουμε τη μία ή την άλλη πλευρά ενώπιον των δικαστηρίων. Εμείς προσπαθούμε να αποφύγουμε την προσφυγή των πολιτών στα δικαστήρια. Και αυτό είναι κάτι εξίσου σημαντικό.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s