ΕΛΛΑΔΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ : Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Από τον : Χρήστο Ψαρρά

Σε πρόσφατη συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA ο Πρόεδρος της πιο πολυσυζητημένης κυβέρνησης που γνώρισε ποτέ η χώρα ξεδίπλωσε πιο ανερυθρίαστα από ποτέ την όλο και πιο λαϊκίστικη μορφή που λαμβάνει η μέθοδος άσκησης της εξουσίας του. Αφού σε πρώτη φάση προσπάθησε να αναδείξει τα οφέλη που θα προκύψουν από την απόλυση των 10.000 ιερέων και την πληρωμή αυτών μέσω ειδικής επιχορήγησης που θα παρέχεται από το κράτος, ων επιλήσμων, παρέλειψε να αναφερθεί στους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη δημιουργία αυτού του καθεστώτος αλλά και από το γεγονός ότι έκανε δεκτά όλα τα αιτήματα, ιστορικά και νομικά, της Εκκλησίας.

Προφανέστατα δεν έχει δημιουργηθεί τετελεσμένο καθώς απαιτείται νομοθετική παρέμβαση, οπότε το ζήτημα τελεί υπό αίρεση. Εν τούτοις, το μνημόνιο αυτό συνεργασίας διαφέρει πόρρω από τη συμφωνία του 2014 για τη σύσταση εταιρίας αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Είναι πασίδηλο ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τακτικές  -που δυστυχώς δεν εξέλειπαν στην ελληνική κυβερνητική ιστορία- που στοχεύουν δυστυχώς στην παραπλάνηση και εξαπάτηση του ελληνικού λαού αλλά και των δανειστών.  Χρησιμοποιεί ως εργαλείο την Εκκλησία και δείχνει την προθυμία για νέες προσλήψεις στο Δημόσιο, εξαντλώντας, δηλαδή, τον κρατικό κορβανά, αφαιρώντας από την ιδιωτική οικονομία το δικαίωμα να σταθεί ξανά στα πόδια της.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο η αναφορά του Πρωθυπουργού στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας αναδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο ταλαιπωρημένη είναι η Ελλάδα από πολιτικούς με έλλειψη κριτικής, οξύτητας, διορατικότητας και πρακτικότητας. Ισχυρίζεται ότι επιθυμεί ένα τρόπο εκλογής ο οποίος θα κουράζει υπέρμετρα το νομοθετικό σώμα προτείνοντας, την επιδίωξη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας 9 φορές (!)  από τη Βουλή και την παράταση αυτής επί εξάμηνο όταν δεν επιτυγχάνεται από τις τρεις πρώτες ψηφοφορίες! Αναφέρεται στην επιδίωξη διαμόρφωσης κλίματος συναίνεσης στο πεδίο αυτό, παραβλέποντας πως ανέκοψε την πορεία της προηγούμενης Κυβέρνησης εκμεταλλευόμενος τη σχετική συνταγματική διάταξη. Χαρακτηριζόμενος από πολλούς πολιτικούς, αλλά και απλούς πολίτες ως αρχιτέκτονας του λαϊκίστικου αντιμνημονιακού μετώπου, που βίασε με το χειρότερο τρόπο τη νοοτροπία των Ελλήνων και τον πολιτικό βίο στη χώρα, λησμονεί πως ο τρόπος με το οποίο αναφέρεται στην Αναθεώρηση φανερώνει μια υποτίμηση απέναντι στη συνταγματική μας τάξη και sτην οργάνωση της, αγνοώντας βασικές ρυθμίσεις της.

Δεν παρέλειψε φυσικά να μιλήσει για τη βούληση του να ενσωματώσει την απλή αναλογική στο Σύνταγμα μας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο μέλλον για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η αναθεωρητική διαδικασία και στο ζήτημα δε θα μπορεί να παρέμβει ο απλός νομοθέτης. Το ζήτημα μέχρι σήμερα ρυθμίζει ο απλός νομοθέτης. 200 ψήφοι απαιτούνται για εφαρμογή από τις επόμενες εκλογές και 151 από τις μεθεπόμενες. Η προθυμία να εντάξει τον εκλογικό νόμο στη σχετική συνταγματική ύλη δείχνει την απέλπιδα προσπάθεια του να θέσει τροχοπέδη στο βίο των επόμενων Κυβερνήσεων και της Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Προφανώς και μια τέτοια αντίληψη δείχνει πόσο επικίνδυνη για την πολιτική σταθερότητα του τόπου είναι μια τέτοια κίνηση. Το Σύνταγμα της χώρας μας έχει καταλήξει να θεωρείται ως ένα απλό κείμενο για την εξασφάλιση ψήφων και εν γένει ως μέσο για τη διεξαγωγή του πολιτικού αγώνα.

Επίσης σε σχετική ερώτηση δε δίστασε να ταχθεί με την πλευρά Πολάκη, με την άποψη, δηλαδή, ότι «αν κλείσουμε μερικούς φυλακή, θα κερδίσουμε τις εκλογές», αντίληψη, εμφανώς, νοσηρή και θεσμικά απαράδεκτη. Ουσιαστικά, δίνεται ο τόνος για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη με στόχο τη δίωξη πολιτικών αντιπάλων, προκειμένου να ικανοποιηθεί «το αίσθημα της δικαίωσης», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Είναι γεγονός ότι ο λόγος του Πρωθυπουργού πυροδοτεί έναν κύκλο ανωμαλίας στο πολιτικό σύστημα. Μιλά για σκάνδαλα προηγούμενων κυβερνήσεων τα οποία πρέπει να εξετασθούν ενδελεχώς, λησμονώντας ότι πολλά μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας ανήκαν σε παλαιά, όπως τα χαρακτηρίζει, κόμματα.

Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής ο λόγος του απέδειξε τις εσφαλμένες τακτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση, ανοίγοντας ουσιαστικά όλα τα μέτωπα στην εξωτερική πολιτική (FYROM, Ίμια 2, Κύπρος). Στο χώρο των θαλασσίων ζωνών η επιλεκτική επέκταση μόνον από την πλευρά του Ιουνίου δημιουργεί μια ιδιαιτέρως προβληματική αντίθεση, ανατρέποντας τους συσχετισμούς και ενισχύοντας τις θέσεις της Τουρκίας για την ύπαρξη ιδιαίτερου καθεστώτος στην περιοχή του Αιγαίου. Η έλλειψη ουσιαστικού και συγκροτημένου σχεδίου χωρίς ίχνος διορατικότητας μπορεί να αποβεί μοιραίο για την ήδη τεταμένη κατάσταση στο Αιγαίο αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ιδιαίτερα , όσον αφορά στο ονοματολογικό των Σκοπίων, διαφαίνεται ότι οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος βουλιάζουν μαζί στις Πρέσπες σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού γύρω από τα θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα της Συμφωνίας, παρ’ ότι βούληση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι να πάνε μαζί μέχρι το τέλος της τετραετίας προκειμένου να  διασώσουν ό,τι είναι εφικτό να διασωθεί.

Εν κατακλείδι, η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας χαρακτηρίζεται από απουσία ελπίδας και προοπτικής. Χρειάζεται, λοιπόν, αλλαγή πλεύσης και του μείγματος πολιτικής και για να συμβεί αυτό απαιτείται μεταβολή των πολιτικών συσχετισμών. Η επόμενη Βουλή, όποια σύνθεση και αν έχει, φαίνεται πως θα σηκώσει μεγάλο θεσμικό βάρος και θα κληθεί να επουλώσει πληγές της χώρας. Έχοντας, ωστόσο, ως λαός την αισιοδοξία στο αίμα μας, ευελπιστούμε πως όλα τα κακώς κείμενα για την πατρίδα μας θα αλλάξουν.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s