ANΓΚΕΛΑ ΔΩΡΟΘΕΑ ΜΕΡΚΕΛ

Από την: Δάφνη Πολιτικού

Πρώτη Γυναίκα Καγκελάριος από την ίδρυση του Ομοσπονδιακού Κράτους το 1871

Την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου έφτασε στην Αθήνα η Καγκελάριος της Γερμανίας, κυρία Άνγκελα Μέρκελ. Στη διήμερη αυτή επίσκεψή της στη χώρα μας, ο Πρωθυπουργός, κύριος Αλέξης Τσίπρας, και η Γερμανίδα Καγκελάριος συζήτησαν, κατά κύριο λόγο, την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το προσφυγικό αλλά και το φλέγον ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μετά τις συναντήσεις, η κ. Μέρκελ αναχώρησε και σε μια προσπάθεια αποτίμησης των ελληνογερμανικών σχέσεων,  οι δύο «πλευρές» μιλούν, πλέον, για έναν «αμοιβαίο σεβασμό», σύμφωνα και με τον γερμανικό τύπο.

Παρόλο που η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε την παραίτησή της από τη θέση του Προέδρου του κόμματος CDU («Χριστιανοδημοκρατική Ένωση»), η επίσκεψή της στην Ελλάδα, καθώς και η ενεργή πολιτική της δραστηριότητα τόσο στη Γερμανία όσο και στην υπόλοιπη διεθνή κοινότητα δείχνουν πως η κ. Μέρκελ δεν είναι έτοιμη να «αποχωριστεί» την Καγκελαρία της. Πράγματι, η «Σιδηρά Κυρία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει στην «πρώτη γραμμή» των πολιτικών εξελίξεων, θέλοντας να τελειώσει την τέταρτη και τελευταία θητεία της, όπως αρμόζει στην πολιτική ηγέτιδα της μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης της Ευρώπης.

Η κ. Μέρκελ δεν υπήρξε ανέκαθεν η «Σιδηρά Κυρία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης· στη διάρκεια της πολιτικής της καριέρας υπήρξε, επίσης, το «Κορίτσι της Ανατολικής Γερμανίας», το «Κορίτσι του Κολ»…

Στις 17 Ιουλίου του 1954, στο Αμβούργο της τότε Δυτικής Γερμανίας, γεννιέται η κόρη της δασκάλας Χέρλιντ Κάσνερ και του λουθηρανού πάστορα Χορστ Κάσνερ· η Άνγκελα (Αγγελική) Δωροθέα Κάσνερ (Μέρκελ). Η ανάληψη μιας θέσης του πάστορα σε εκκλησία της τότε Ανατολικής Γερμανίας αναγκάζει την οικογένεια να μετακομίσει στην περιοχή Τεμπλίν. Ως μαθήτρια, η Μέρκελ, ακολουθώντας το μαθητικό ρεύμα της εποχής, γίνεται μέλος της επίσημης νεολαίας του σοσιαλιστικού κόμματος της Ελεύθερης Γερμανικής Νεολαίας (FDJ). Η νεαρή Μέρκελ συνεχίζει την ενασχόλησή της με την πολιτική και γίνεται μέλος περιφερειακού προεδρείου και γραμματέας της οργάνωσης, έως το έτος 1984.

Πέρα από την πολιτική της επιτυχία, η Μέρκελ απολαμβάνει και την ακαδημαϊκή της πρόοδο· το διάστημα μεταξύ του 1973 με 1978 φοιτά στο τμήμα Φυσικής στη Λειψία, ενώ για τα επόμενα δώδεκα χρόνια εργάζεται στο Κεντρικό Ινστιτούτο Φυσικής Χημείας (ZIPC) στο τότε Ανατολικό Βερολίνο.

Στο μεταξύ η Μέρκελ δεν αφήνει την ενασχόλησή της με τα κοινά. Στις 9 Νοεμβρίου το 1989, το τείχος του Βερολίνου καταρρέει και ένα μήνα μετά η Μέρκελ προσχωρεί στη Δημοκρατική Αφύπνιση (DA), πολιτικό κόμμα της Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας. Η ανέλιξή της έρχεται γρήγορα, αφού δύο μήνες αργότερα, η ίδια ορίζεται υπεύθυνη ενημέρωσης τύπου της Δημοκρατικής Αφύπνισης, θέτοντας δύο κυρίαρχους στόχους: την επανένωση των γερμανικών κρατών και την εγκατάσταση ελεύθερης οικονομίας στην Ανατολική Γερμανία.

Στις εκλογές της Ανατολικής Γερμανίας του Φεβρουαρίου του 1990, το πολιτικό κόμμα CDU ξεχωρίζει ως πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη. Ο Λοτάρ ντε Μεζιέρ, ο τότε πρόεδρος του CDU και τελευταίος πρωθυπουργός της Ανατολικής Γερμανίας, διορίζει την Μέρκελ ως κυβερνητική εκπρόσωπο. Μετά την ένωση των γερμανικών κρατών, τα συμμαχικά κόμματα της Ανατολικής Γερμανίας (το DA και το CDU) ενσωματώνονται στο αντίστοιχο κόμμα της Δυτικής Γερμανίας. Ο τότε Καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ, δίνει την ευκαιρία στον Λοτάρ Ντε Μεζιέρ και στην Μέρκελ να συμβάλλουν στην πολιτική του «νέου» κράτους.

Η Άνγκελα Μέρκελ δράττεται της ευκαιρίας και προσχωρεί στο CDU του Χέλμουτ Κολ, ενώ στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 1990, υποβάλλει υποψηφιότητα στην εκλογική περιφέρεια του κρατιδίου Μεκλεμβούργου- Προπομερανίας. Μέσα σε έξι μήνες από την ένταξή της στο κόμμα, και συγκεκριμένα στις 18 Ιανουαρίου του 1991, η Μέρκελ γίνεται Ομοσπονδιακή Υπουργός γυναικείων υποθέσεων και νεολαίας. Καταφέρνει, έτσι, και αποκτά τον τίτλο της νεότερης Υπουργού στην ιστορία της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Στην θέση αυτή παραμένει μέχρι και το 1994, ενώ στην επόμενη τετραετία αναλαμβάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σταθμό στην πολιτική της καριέρα αποτελεί η αναγκαστική παραίτηση του Λοτάρ Ντε Μεζιέρ (το πρόσωπο του οποίου είχε συνδεθεί με αποκαλύψεις του γερμανικού τύπου για τη συνεργασία μεταξύ του ίδιου και της ανατολικογερμανικής υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας «Στάζι»), οπότε και η Μέρκελ ψηφίζεται στη θέση του στο Συνέδριο της Δρέσδης στα τέλη του 1991. Δύο χρόνια αργότερα, ένα άλλο σκάνδαλο, αυτή τη φορά συνδεδεμένο με το πρόσωπο του προέδρου της κομματικής οργάνωσης του κρατιδίου Μεκλεμβούργου- Προπομερανίας, ανακηρύσσει την Μέρκελ Πρόεδρο του CDU στο προαναφερθέν κρατίδιο.

Στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 1998, το CDU σημειώνει το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία του κόμματος (35,2%). Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Χέλμουτ Κολ παραιτείται και ξεσπούν μεγάλες εσωκομματικές διαμάχες, από τις οποίες νέος πρόεδρος διορίζεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ η Μέρκελ αναλαμβάνει τη θέση του Γενικού Γραμματέα του κόμματος.

Πολύ γρήγορα, όμως, το 1999, ο γερμανικός τύπος γνωστοποιεί πληροφορίες για το σκάνδαλο των «μαύρων λογαριασμών» του CDU, όπου αποκαλύπτεται ένα σύστημα παράνομης χρηματοδότησης της κομματικής οργάνωσης μέσω λογαριασμών στην Ελβετία. Η Άνγκελα Μέρκελ, τότε, δημοσιεύει άρθρο στην εφημερίδα FAZ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) ζητώντας την ανεξαρτητοποίηση του κόμματος από τον Κολ, ο οποίος ήταν άμεσα εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο. Έτσι, στις 18 Ιανουαρίου του 2000, ο Χέλμουτ Κολ παραιτείται και από την θέση του επίτιμου Προέδρου. Τα βήματά του ακολουθεί στις 16 Φεβρουαρίου του ίδιου χρόνου και ο Σόιμπλε ο οποίος ,ομολογώντας την ανάμειξή του στο σκάνδαλο, παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ο δρόμος είναι πλέον ανοιχτός για το «Κορίτσι της Ανατολικής Γερμανίας»· στις 10 Απριλίου του 2000 εκλέγεται, στο συνέδριο του Έσσεν, ομοσπονδιακή Πρόεδρος του CDU. Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2005, η Άνγκελα Μέρκελ επανεκλέγεται Πρόεδρος του κόμματος, ενώ κερδίζει και την θέση της Καγκελαρίου.

Από το 2005 μέχρι και σήμερα, η Άνγκελα Δωροθέα Μέρκελ έχει εκλεγεί τέσσερις φορές ως Καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Η γυναίκα αυτή, η «Σιδηρά Κυρία» της Ευρώπης έχει τιμηθεί με το Βραβείο «Καρλομάγνος» για το έτος 2008, ενώ συμπεριλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού «Time»  για τα πρόσωπα με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, το 2012.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s