ΑΓΓΛΙΚΟ ΤΟ ΧΑΛΛΟΥΜΙ;

Από την : Κυριακή Δημητρίου

Το χαλλούμι όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε είναι ένα κυπριακό παραδοσιακό είδος άσπρου τυριού. «Ώριμο Χαλλούμι» είναι το προϊόν που παράγεται από τυρόπηγμα που προέρχεται από την πήξη του γάλακτος με πυτιά. Ψήνεται, του δίδεται το χαρακτηριστικό του σχήμα και αφήνεται να ωριμάσει σε άλμη νορού. Κύρια υλικά του είναι το αιγοπρόβειο γάλα, το αλάτι και η πυτιά (πυθκιά). Παρόλο που το τυρί αυτό παρασκευάζεται στην Κύπρο εδώ και αιώνες, φαίνεται πως επίσημα το εμπορικό του σήμα δεν είχε καταχωρηθεί.

Έτσι, μια ιδιωτική εταιρία εγγεγραμμένη στην Αγγλία κατάφερε να διεκδικήσει και να αποκτήσει δικαστικώς το σήμα για το χαλλούμι, την ίδια ώρα που οι αρμόδιοι στη Μεγαλόνησο προσπαθούσαν ακόμη να συμφωνήσουν σε λεπτομέρειες. Η εταιρία αυτή «John & Pascalis LTD»,  φαίνεται να πέτυχε την έκδοση οριστικής δικαστικής απόφασης από Αγγλικό δικαστήριο λόγω μη έγκαιρης αντίδρασης των Κυπριακών αρχών. Όπως υποστηρίζεται από την Νομική Υπηρεσία του νησιού, δεν έφτασαν εγκαίρως έγγραφα στο Υπουργείο Εμπορίου εξαιτίας καθυστέρησης στην αλληλογραφία, τα οποία θα λειτουργούσαν υπέρ της κατοχύρωσης του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού στην Κύπρο.

Η προαναφερθείσα εταιρία μπορεί να χρησιμοποιεί τώρα κανονικά και με το νόμο το εμπορικό σήμα στην Αγγλία, αν και το κυπριακό Υπουργείο υπόσχεται να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να το αποτρέψει, έχοντας ως αντιστάθμισμα το κοινοτικό εμπορικό σήμα που καταχωρήθηκε το 2000.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου είναι η εξής:

«Αναφορικά με την απόφαση Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου για το Εμπορικό Σήμα «HALLOUMI», το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού σημειώνει τα ακόλουθα:
Πρώτον, το Υπουργείο σήμερα χειρίζεται παράλληλα 79 εν εξελίξει διαδικασίες που αφορούν στην προστασία των Εμπορικών του Σημάτων για το Χαλλούμι, εντός και εκτός Κύπρου, έχοντας προηγουμένως χειριστεί άλλες 64 υποθέσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η αρμόδια Υπηρεσία δεν ανταποκρίθηκε έγκαιρα προς υπεράσπιση του Εμπορικού Σήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που εξετάζει Πειθαρχική Έρευνα, η οποία βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης. Το πόρισμα της Έρευνας θα διαβιβαστεί, στη συνέχεια, στον Γενικό Εισαγγελέα για τη λήψη των ενδεικνυόμενων μέτρων.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία και εξουσιοδοτημένους Νομικούς Συμβούλους στο εξωτερικό, εξετάζεται το ενδεχόμενο καταχώρησης έφεσης εναντίον της απόφασης του Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δεύτερον, το Κοινοτικό Συλλογικό Εμπορικό Σήμα «HALLOUMI» της Κυπριακής Δημοκρατίας, εγγεγραμμένο από τις 14.07.2000, ισχύει σε όλη την επικράτεια της ΕΕ, περιλαμβανομένου και Ηνωμένου Βασιλείου. Στη, δε, Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ προνοείται μετατροπή του Κοινοτικού Σήματος για το ΧΑΛΛΟΥΜΙ σε αντίστοιχο Εμπορικό Σήμα Ηνωμένου Βασιλείου.

Επιπλέον, τονίζεται ότι στη βάση των Κανονισμών που διέπουν τα εγγεγραμμένα Εμπορικά Σήματα του Υπουργείου, του Κυπριακού Προτύπου CYS 94/1985 για το Χαλλούμι και του σχετικού Διατάγματος του Υπουργού ημερομηνίας 09.07.2014, ουδείς μπορεί να παράγει και πωλεί Χαλλούμι εκτός από Κύπριους, εγκεκριμένους από το Υπουργείο, παραγωγούς.

Εν πάση περιπτώσει, έχοντας πλήρη επίγνωση των ευθυνών που του αναλογούν, το Υπουργείο Εμπορίου ξεκαθαρίζει ότι ο μεγάλος αριθμός υποθέσεων που χειρίζεται προς υπεράσπιση των Εμπορικών Σημάτων για το Χαλλούμι, είναι αποτέλεσμα στοχευμένων επιθέσεων εναντίον του εθνικού προϊόντος της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες προσβλέπουν σε απόσυρση του φακέλου του ΠΟΠ για το ΧΑΛΛΟΥΜΙ που υπέβαλε η Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2014.»

 

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου δήλωσε πως γίνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και ο Υπουργός Εμπορίου έχει ήδη διατάξει εσωτερική έρευνα για να διευκρινιστεί τι ακριβώς έχει γίνει. Σε δηλώσεις της που ακολούθησαν μετά την λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου ανέφερε πως «η εξέλιξη αυτή αφορά κυρίως στον τρόπο με τον οποίο ένας ιδιώτης, ο οποίος κατοχυρώνει τα δικαιώματα του, μπορεί να πραγματεύεται το χαλούμι.»

Ο σύνδεσμος τυροκόμων Κύπρου υποστηρίζει πως όλο αυτό είναι μια προσπάθεια να πληγεί ο φάκελος του χαλλουμιού που εκκρεμεί για κατοχύρωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Πρόεδρος του συνδέσμου, κ. Γιώργος Πέτρου, ανέφερε επίσης πως δεν πρόκειται να σταματήσουν οι εξαγωγές στην Αγγλία, χωρίς όμως αυτό να αποκλείει την δυνατότητα κάποιου τρίτου να κατασκευάσει ένα άλλο προϊόν και να το ονομάζει χαλλούμι αποδυναμώνοντας έτσι την θέση μας. Απώτερος σκοπός, συνεχίζει, ήταν να μην καταφέρει να κατοχυρωθεί ως Π.Ο.Π (Προστασία Ονομασίας Προέλευσης) το προϊόν, και αυτό γιατί εισάγονταν χαλλούμια από την Κύπρο τα οποία μετά την εγγραφή του φακέλου δεν θα πληρούσαν τις προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα το χαλλούμι πλάκα, το χαλλούμι με βάρος πάνω από 300 γρ. κτλ. Στόχος είναι, όπως ο ίδιος δηλώνει, αυτού του είδους τα χαλλούμια να μπορούν να μπουν στο φάκελό λόγω εξαγωγής τους στην βρετανική αγορά. Ο κ. Πέτρου υποστηρίζει ακόμη, πως υπάρχουν πολλές ενστάσεις και διαμάχες όσον αφορά τον συγκεκριμένο φάκελο

«Εμείς ως τυροκόμοι, καλούμε όλους τους εμπλεκομένους, έστω και την ύστατη να καθίσουμε σε ένα τραπέζι να αποφασίσουμε όλοι μαζί ποιο είναι το κοινό καλό για όλους μας, αλλά και για τον τόπο μας ιδιαίτερα. Να γίνουμε όλοι μια γροθιά να μπορέσουν εγγράψουμε το χαλούμι  με τον σωστό τρόπο. Αν δεν γίνουν όλα αυτά, επειδή υπάρχουν τόσες πολλές ενστάσεις, στο τέλος θα τα γκρεμίσουμε όλα μόνοι μας»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s