Η ΚΟΣΜΗΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, Κ. ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΟΥ, ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΑΛΜΟ!

Του Νίκου Μάλαμα

1) Αναλάβατε την Κοσμητεία της Σχολής σε μια ακανθώδη περίοδο για τα ελληνικά πανεπιστήμια δεδομένης της υποχρηματοδότησης. Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε και ποιο το όραμά σας για την προώθηση του ακαδημαϊκού και ερευνητικού έργου;

Ως Νομικοί, οφείλουμε κατ’ αρχή να είμαστε θετικιστές. Αυτό σημαίνει ότι θα επιδιώξω οι στόχοι που έχω θέσει να πραγματοποιηθούν γνωρίζοντας -και από την εμπειρία που έχω ως μέλος της Κοσμητείας επί τρία και πλέον χρόνια- τις δυσκολίες που υπάρχουν στη λειτουργία της Σχολής και γενικότερα των Πανεπιστημίων.

2) Ποιες είναι οι πρώτες σας προτεραιότητες από τη νέα σας θέση και τι σκοπεύετε να κάνετε με το διαχρονικό πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών στην οδό Μασσαλίας, για το οποίο προσφάτως είδε το φως της δημοσιότητας μια επιστολή των μελών Δ.Ε.Π. της Νομικής Σχολής Αθηνών;

Πρώτη μου προτεραιότητα είναι να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της βαριάς παραβατικότητας στην οδό Μασσαλίας. Μετά την επιστολή-διαμαρτυρία σχεδόν του συνόλου των Καθηγητών της Νομικής, η οποία είχε ήδη κάποια αποτελέσματα λόγω των μέτρων που λήφθηκαν από αρμόδιους φορείς, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για αλλαγή της χρήσης της οδού Μασσαλίας με πολιτιστικά δρώμενα, όπως εκθέσεις βιβλίου, συναυλίες κ.ά.. Στην προσπάθεια δε αυτή θα θέλαμε αρωγούς και τους φοιτητές μας. Η αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού είναι καίριας σημασίας προκειμένου να επιτευχθεί ο βασικός για τη Σχολή στόχος που είναι η διασφάλιση μιας κατ’ αρχήν απρόσκοπτης εκπαιδευτικής διαδικασίας, η οποία στη συνέχεια θα επιτρέψει να αναδειχθεί το ήδη, κατά τη γνώμη μου, υψηλού επιπέδου παραγόμενο εκπαιδευτικό έργο. Έχω αναφερθεί για το ζήτημα αυτό επανειλημμένα στους φοιτητές μου στο αμφιθέατρο διατυπώνοντας την άποψη ότι κλειστό Πανεπιστήμιο σημαίνει απαξιωμένο Πανεπιστήμιο. Όλοι μαζί, φοιτητές και Καθηγητές, διεκδικούμε και είναι νόμιμο δικαίωμά μας να διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες στο Πανεπιστήμιο, όχι, όμως, κλείνοντάς το.

3) Πείτε μας τη γνώμη σας ως προς τον εκσυγχρονισμό του προγράμματος σπουδών της Νομικής στους εξής άξονες:

Α) Διδασκαλία στοιχειωδών οικονομικών μαθημάτων, δεδομένης και της συγκυρίας.

Β) Διδασκαλία της νομικής ορολογίας σε ξένες γλώσσες, όπως γίνεται σε άλλα Πανεπιστήμια.

Γ) Διοργάνωση εικονικών δικών μέσα στη Σχολή.

Δ) Δυνατότητες πρακτικής άσκησης των φοιτητών σε ιδρύματα και οργανισμούς.

Η προσπάθεια για εκσυγχρονισμό του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και θα γίνει με πολύ προσεκτικά και μελετημένα βήματα, χωρίς αιφνιδιασμούς για φοιτητές και Καθηγητές, λαμβάνοντας υπόψη και προγράμματα σπουδών διακεκριμένων ευρωπαϊκών Νομικών Σχολών.

4) Συγκρίνετέ μας τη Νομική Σχολή Αθηνών με τις Νομικές Σχολές ξένων Πανεπιστημίων, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, ως προς το επίπεδο σπουδών, την οργάνωση, τις επιδόσεις και τις διεθνείς κατατάξεις. Ποια θεωρείτε πως είναι η εικόνα της Νομικής Σχολής Αθηνών στο εξωτερικό;

Το υπαινίχθηκα και προηγουμένως στις απαντήσεις μου. Θεωρώ ότι οι γνώσεις που αποκτούν οι φοιτητές μας κατά τη διάρκεια των σπουδών τους είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Αυτό καταδεικνύουν και οι διακρίσεις τους τόσο σε διεθνείς διαγωνισμούς όσο και σε φημισμένα Πανεπιστήμια του εξωτερικού στα οποία συνεχίζουν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές. Εάν ανατρέξετε στις διεθνείς πίνακες κατάταξης, νομίζω ότι θα βρείτε τη Νομική Σχολή Αθηνών σε σχέση με τις άλλες Νομικές Σχολές Ελλάδας και Κύπρου σε υψηλότερη θέση. Απέχουμε, όμως, από τις άλλες αντίστοιχες ευρωπαϊκές Σχολές κυρίως σε θέματα υποδομών και οργάνωσης.

5) Κατά καιρούς υποστηρίζεται ότι πρέπει να έχουν και οι Πρόεδροι των Σχολών λόγο για τον αριθμό των εισακτέων. Ποια είναι η άποψή σας επ’ αυτού και για το μεγάλο κύμα μετεγγραφών, δεδομένης τόσο της έλλειψης υποδομών όσο, κυρίως, του κορεσμού των νομικών επαγγελμάτων, σε συνδυασμό και με την εξαγγελία του Υπουργού Παιδείας για την ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής στην Ελλάδα;

Κάθε χρόνο η Σχολή προτείνει ορισμένο αριθμό εισακτέων, αλλά την αποφασιστική αρμοδιότητα για αυτό έχει ο Υπουργός. Αυτή τη στιγμή και με το πολύ μεγάλο κύμα μετεγγραφών η Νομική Σχολή δυσκολεύεται, κυρίως λόγω έλλειψης υποδομών, στη διαχείριση τόσων φοιτητών. Το ζήτημα είναι σύνθετο, χρειάζεται σχεδιασμό και δε λύνεται με τη δημιουργία και άλλων Νομικών Σχολών. Πρώτα διασφαλίζεται η ομαλή και πλήρης λειτουργία από πλευράς προσωπικού -εκπαιδευτικού και διοικητικού- και υποδομών των σχολείων που ήδη υπάρχουν και στη συνέχεια, εάν χρειάζεται, ιδρύονται κι άλλες. Για το ζήτημα αυτό αναφέρομαι και στο από 16-02-2018 κοινό ψήφισμα των δύο Νομικών Σχολών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s