O ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, Κ. ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ, ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ «ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ» ΣΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΑΛΜΟ.

Των: Νίκου Μάλαμα, Κωνσταντίνου Βιέννα, Δήμητρας Καπρούλια

1) Η κυβέρνηση λέει ότι τον Αύγουστο βγαίνουμε από το Μνημόνιο. Ωστόσο, ενώ ισχυρίζονταν ότι θα πρόκειται για καθαρή έξοδο, τώρα μιλούν για πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης και πλέον ακούγονται και απόψεις για ολιγόμηνη παράταση του προγράμματος, ενώ ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επιμένει ότι χρειάζεται προληπτική γραμμή στήριξης. Εσείς τι θεωρείτε ότι πρέπει να συμβεί, αλλά και τι πιθανολογείτε ότι θα συμβεί;

Η πραγματικότητα είναι, δυστυχώς, αμείλικτη την ώρα που οι δύο μνημονιακές παρατάξεις (ΣΥ.ΡΙΖ.Α. από τη μία και το «αρχαίο» καθεστώς Ν.Δ.-ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Στουρνάρας από την άλλη) πασχίζουν να την περιπλέξουν μέσα από ανούσιες, αλλά θορυβώδεις, διαμάχες που αφορούν στη μεταξύ τους μοιρασιά κρατικών θέσεων (χωρίς ουσιαστική κρατική εξουσία, η οποία έχει περάσει στους δανειστές από το Μάιο του 2010).

Η κατάσταση είναι απλή: Το καθεστώς χρεοδουλοπαροικίας που διαμορφώθηκε το Μάιο του 2010, η μνημονιακή Ελλάδα, θα συνεχιστεί μέχρι το 2060, εφόσον συνεχίσουμε να αποδεχόμαστε το «πρόγραμμα» της τρόικας. Το μόνο που αλλάζει τον ερχόμενο Αύγουστο είναι ότι το τρίτο μνημονιακό δάνειο εξαντλείται. Θα μείνουν στο λογαριασμό του περί τα 32 δις ευρώ από τα οποία η τρόικα θα ξεπληρώνει τον… εαυτό της (τα οποία βέβαια δεν αρκούν, καθώς έως το 2030 θα πρέπει να βρεθούν άλλα 65 δις για αποπληρωμές και άλλα 180 δις από το 2030 έως το 2060) υπό τον όρο ότι οι κυβερνήσεις μας θα εφαρμόζουν μέτρα λιτότητας στο διηνεκές υπό την τετράκις ετησίως «ενισχυμένη επιτήρηση» της τρόικας (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) -που, για επικοινωνιακούς λόγους, δε θα λέγεται τρόικα αλλά κάτι άλλο.

Σημειωτέον, η «ελάφρυνση χρέους» για την οποία συζητούν (καθώς η αποπληρωμή ενός μη βιώσιμου χρέους είναι αδύνατη) αφορά σε «ευκολίες πληρωμών» για την επόμενη δεκαετία που, όμως, θα φουσκώσουν το μη βιώσιμο χρέος των επόμενων δεκαετιών. Δηλαδή, επί της ουσίας, πρόκειται για επιβάρυνση χρέους μετά βραχυπρόθεσμων ευκολιών αποπληρωμής. Επιπλέον, αυτές οι «ελαφρύνσεις» θα γίνονται μόνο υπό τον όρο συνεχών νέων μέτρων λιτότητας και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και αξιοπρέπειας.

Όπως καταλαβαίνετε, τα περί «εξόδου» από τα Μνημόνια και η αντιπαράθεση για τον εάν χρειαζόμαστε ή όχι «προληπτική πιστωτική γραμμή» είναι ιστορίες για να παραπλανώνται οι ιθαγενείς. Επί της ουσίας, είναι το αφήγημα ενός κατεστημένου αποφασισμένου να διατηρήσει την Ελλάδα στην κατάσταση της χρεοδουλοπαροικίας στην οποία την έχει φυλακίσει.

2) Γιατί η κυβέρνηση θεωρεί επιτυχία την έξοδο στις αγορές, αφού ο δανεισμός που αντλείται από εκεί έχει υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με τα χρήματα που λαμβάνουμε από το πρόγραμμα;

Επειδή όλες οι μνημονιακές μας κυβερνήσεις, από το 2010 έως σήμερα, στο πλαίσιο της διατήρησης του ψεύδους ότι με το δανεισμό υπερβαίνουν τη χρεοκοπία, ταυτίζουν το νέο δανεισμό με τη σωτηρία της χώρας. Η έξοδος στις αγορές, που μπορεί και να γίνει, εφόσον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σιωπηλά την πριμοδοτεί, σημαίνει κι άλλα μη βιώσιμα δάνεια τα οποία επεκτείνουν τη χρεοδουλοπαροικία μας.

3) Θεωρείτε ότι οι Τράπεζες θα έχουν και πάλι πρόβλημα ρευστότητας λόγω των κόκκινων δανείων ειδικά και αν δεν ξεπαγώσουν οι πλειστηριασμοί;

Όσο τα δημόσια και ιδιωτικά χρέη παραμένουν μη βιώσιμα, θα συνεχίζεται η τετραπλή χρεοκοπία: χρεοκοπημένο κράτος, πτωχευμένες τράπεζες, οικογένειες και επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

4) Ποιο βλέπετε να είναι το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης ιδίως μετά το BREXIT;

Το BREXIT δεν είναι παρά ένα σύμπτωμα μιας διαδικασίας αποδόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ξεκίνησε με τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008 και ενισχύθηκε από το συνδυασμό αυταρχισμού και ανερμάτιστων πολιτικών λιτότητας μετά το 2010.

5) Να έρθουμε λίγο στο διάστημα της Υπουργίας σας! Έχει ακουστεί ότι είχατε εναλλακτικό σχέδιο για κοπή δραχμής και μάλιστα στη Ρωσία. Το επιβεβαιώνετε; Αν ναι, δε θεωρείτε δυσμενές σενάριο το ενδεχόμενο επιστροφής μας στο εθνικό νόμισμα;

Έχουν ακουστεί πολλές ανοησίες. Θα μου επιτρέψετε να μην ασχοληθώ με αυτές. Όσο για την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, η στάση μου είναι σταθερή από το 2010: Θα ήταν λάθος τόσο να προτείνουμε ή να απειλήσουμε με τη δραχμή όσο και η υπογραφή μη βιώσιμων, αποικιοκρατικών δανειακών συμβάσεων υπό την απειλή του GREXIT. Με άλλα λόγια: Η βέλτιστη λύση ήταν και παραμένει η βαθιά αναδιάρθρωση χρέους (με παράλληλο τερματισμό της λιτότητας). Η δεύτερη καλύτερη (ή χειρότερη) λύση ήταν το εθνικό νόμισμα (ή GREXIT). Η χείριστη εξέλιξη είναι αυτό που γίνεται από το 2015 έως σήμερα (η επέκταση της χρεοδουλοπαροικίας εντός της ευρωζώνης).

6) Ποιο κρίνετε εκ των υστέρων ως το μεγαλύτερο λάθος που κάνατε ως Υπουργός Οικονομικών;

Ότι πίστεψα πως ο Πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει τις 120 μέρες σχετικής ηρεμίας που εξασφαλίσαμε στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015 ώστε να προετοιμάσει την αντίστασή μας απέναντι στην τρόικα (και στην αποτροπή των κεφαλαιακών περιορισμών-capital controls) ενώ, όπως αποδείχθηκε, την χρησιμοποίησε για να προετοιμάσει την παράδοση.

7) Σας κατηγορούν ότι με τη στάση σας οδηγήσατε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να μας επιβάλουν capital controls. Τι απαντάτε για αυτό και πόσο εκτιμάτε ότι θα κρατήσουν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί;

Είναι σαν να κατηγορεί κανείς όσους πολέμησαν στο Αλβανικό Μέτωπο για την Κατοχή που ακολούθησε. ΣυγκεκριμέναM για τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, ήταν το παράνομο εργαλείο της τρόικας με το οποίο πραγματοποιήθηκε το πραξικόπημα εναντίον εκλεγμένης κυβέρνησης με στόχο τη διατήρηση της χρεοδουλοπαροικίας. Τόσο η επιβολή όσο και η κατάργησή τους είναι πολιτικές αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την επιλογή του βαθέος κατεστημένου να κρατήσουν τη χώρα σε καθεστώς χρεοδουλοπαροικίας.

8) Πώς θεωρείτε ότι επηρέασε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τη στάση του κ. Τσίπρα;

Ελάχιστα. Έχει ενδιαφέρον ότι εκείνη την εβδομάδα, παρά τις παροτρύνσεις μου, η κυβέρνηση ουσιαστικά αρνήθηκε να δώσει αγώνα υπέρ του ΟΧΙ.

9) Τελικά ηχογραφούσατε τις συνεδριάσεις του EUROGROUP;

Δεδομένου ότι δεν κρατούνται πρακτικά σε συνεδριάσεις όπου λαμβάνονται αποφάσεις που αφορούν στο μέλλον των χωρών μας, ιδίως της δικής μας ρημαγμένης Ελλάδας, είχα ιερή υποχρέωση να ηχογραφώ τις παρεμβάσεις μου και τις απαντήσεις-τοποθετήσεις εκείνων που διαμόρφωναν το μέλλον της χώρας μας, μόνο και μόνο για να μπορώ κατόπιν να λογοδοτώ στον Πρωθυπουργό, στο Υπουργικό Συμβούλιο και στους πολίτες για αυτά που είπα εκ μέρους σας. Θεωρώ μάλιστα ότι, μέχρι να αρχίσουν να καταγράφονται λεπτομερή πρακτικά, όποιος Υπουργός Οικονομικών δεν ηχογραφεί, θα έπρεπε να εγκαλείται. Επιπλέον, να σας πληροφορήσω ότι οι περισσότεροι Υπουργοί, και βέβαια οι γραφειοκράτες, ηχογραφούσαν τις συνεδριάσεις. Αυτό που είναι παράνομο και αποκρουστικό είναι το γεγονός ότι εσείς, οι πολίτες, δεν έχετε πρόσβαση στις συνεδριάσεις που δρομολογούν το μέλλον σας. Όσο για τις επιθέσεις που δέχθηκα για τις ηχογραφήσεις εκείνες, η εξήγηση είναι απλή: Το κατεστημένο δεν είχε κανένα πρόβλημα με το ότι ηχογραφούσα τις συζητήσεις, καθώς όλοι το έκαναν. Απλά δεν μπορούσε να χωνέψει ότι τόλμησα να καταστήσω τους πολίτες κοινωνούς σε αυτά που γίνονταν εκεί μέσα για αυτούς πίσω από την πλάτη τους.

10) Μιλήσατε για τα γεγονότα του 2015 στο βιβλίο σας «Adults in the Room». Κάποιοι σας κατηγόρησαν ότι προσπαθήσατε να εκμεταλλευτείτε την εμπλοκή σας στη διαπραγμάτευση για να «πουλήσετε». Τι απαντάτε;

Είναι οι ίδιοι που, όταν ο κ. Ντάισελμπλουμ απειλούσε τη χώρα με κλείσιμο των τραπεζών, ώστε να αποδεχθώ το μισανθρωπικό, ανόητο πρόγραμμα της τρόικας, φώναζαν: «Βάστα, Γερούν!». Όσο για το βιβλίο μου, είχα υποχρέωση να παρουσιάσω στο ελληνικό και διεθνές κοινό απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως αυτά που μου θέσατε μόλις. Το ότι η τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού δυσαρεστήθηκε που το εν λόγω βιβλίο διαβάστηκε πολύ σε όλη την υφήλιο και έγινε δεκτό με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια με ευχαριστεί ιδιαίτερα.

11) Πώς γεννήθηκε το DiEM 25; Γιατί στοχεύσατε αρχικά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αντί για τα εθνικά κοινοβούλια;

Δεν υπάρχει ελληνική κρίση ή ιρλανδική ή ιταλική. Υπάρχει ευρωπαϊκή κρίση. Άρα, χρειαζόμαστε μια συστηματική αντιμετώπιση της συστημικής ευρωπαϊκής κρίσης, κάτι που το Βαθύ Κατεστημένο της Ευρώπης ούτε θέλει ούτε δύναται να προσφέρει. Αυτό ήταν το απλό σκεπτικό που μας οδήγησε στην ίδρυση του DiEM 25.

12) Στην ιστοσελίδα του DiEM 25 αναφέρετε ότι επιδιώκετε ένα ευρωπαϊκό «New Deal». Πώς το εννοείτε;

Έχουμε παρουσιάσει ολοκληρωμένη απάντηση η οποία εμπεριέχει λελογισμένες λύσεις-πολιτικές αντιμετώπισης των τεσσάρων επιμέρους κρίσεων που συνιστούν τη συστημική ευρωπαϊκή κρίση: δημόσιο χρέος, ιδιωτικό χρέος, χαμηλές επενδύσεις, φτώχεια. Η αναφορά στο «New Deal» έχει να κάνει με το ότι βρίσκουμε τρόπο ενεργοποίησης υπαρχόντων ιδιωτικών πόρων υπέρ του κοινού συμφέροντος και μάλιστα εντός του παρόντος (άκρως προβληματικού) θεσμικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης -κατά τα πρότυπα πολιτικών που εφάρμοσε η κυβέρνηση Ρούζβελτ στο Μεσοπόλεμο. Αυτό το ευρωπαϊκό «New Deal» που προτείνουμε και το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί αύριο το πρωί (δηλαδή πριν από τις  αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, που είναι βέβαια απαραίτητες) είναι το πρώτο βήμα που θα σταθεροποιήσει την Ευρώπη και βέβαια τις χώρες μας, τερματίζοντας τη μονιμοποιημένη λιτότητα, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη, μειώνοντας τις ανισότητες και, εν τέλει, δημιουργώντας τις συνθήκες μέσα στις οποίες μπορεί να ξεκινήσει επιτέλους η διαδικασία εκδημοκρατισμού μιας βαθιά αντιδημοκρατικής και, συνεπώς, αντι-αποτελεσματικής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

13) Πείτε μας επιγραμματικά τις βασικές θέσεις του DiEM 25.

Με δύο λέξεις: Εποικοδομητική Ανυπακοή. Εποικοδομητική σημαίνει ότι καταθέτουμε λογικές, μετριοπαθείς προτάσεις για την:

α) Οικονομική ανάκαμψη και τον τερματισμό του σκληρού ταξικού πολέμου εναντίον των πιο αδύναμων πολιτών, ιδίως στις πιο αποδυναμωμένες χώρες

β) Εκκίνηση διαδικασίας συνταγματικών συνελεύσεων σε όλη την Ευρώπη, ξεκινώντας από τοπικό επίπεδο και φτάνοντας σε πανευρωπαϊκή συνταγματική συνέλευση, έτσι ώστε οι πολίτες της Ευρώπης να αποφανθούν για τη μορφή δημοκρατικής διακυβέρνησης που θέλουν να εφαρμοστεί στην Ευρώπη

Σχετικά με την Ανυπακοή, δεδομένου ότι το Βαθύ Κατεστημένο είναι αποφασισμένο να απορρίψει κάθε λογική, εποικοδομητική και απαραίτητη πρόταση, θα είμαστε κι εμείς αποφασισμένοι να οργανώσουμε σε κάθε επίπεδο (τοπικό, εθνικό, πανευρωπαϊκό) την ανυπακοή στα όργανα και στις πολιτικές του Βαθέος Κατεστημένου.

14) Ο ελληνικός κλάδος του DiEM 25, το ΜέΡΑ 25, ιδρύθηκε πρόσφατα. Πιστεύετε ότι η ιδέα σας μπορεί να έχει αρκετή απήχηση ώστε να μεταβληθεί σε ισχυρό κοινοβουλευτικό παίκτη μετά τις εκλογές;

Το ΜέΡΑ 25 είναι το νέο μας πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα το οποίο κατέθεσε, με την Ιδρυτική Διακήρυξή του, συγκεκριμένη πρόταση για την απόδραση της χώρας από την Χρεοδουλοπαροικία στη βάση συγκεκριμένης, ρεαλιστικής διάγνωσης των λόγων για τους οποίους φτάσαμε εδώ. Πιστεύουμε ότι είναι η μόνη πρόταση πολιτικής που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ιστορικής μας συγκυρίας. Απομένει να δούμε στην πράξη αν θα πετύχει η προσπάθεια της ολιγαρχίας και του τοξικού μας πολιτικού κατεστημένου να μη φτάσει η πρότασή μας στα αυτιά και στα μάτια της πλειοψηφίας και να πνιγεί ο οποιοσδήποτε σοβαρός διάλογος σε ένα βούρκο βρωμιάς και διαστρεβλώσεων.

15) Τι είναι αυτό που κάνει το ΜέΡΑ 25 να μην είναι απλώς άλλο ένα κόμμα; Τι το διαφοροποιεί από άλλους σχηματισμούς;

Δεν είναι τυχαίο που το κίνημά μας ξεκίνησε στο Βερολίνο το Φλεβάρη του 2016. Στόχος μας ήταν να διατηρήσουμε ζωντανό το πνεύμα της Ελληνικής Άνοιξης μεταλαμπαδεύοντάς το σε όλη την Ευρώπη. Έχοντας αποκτήσει ρίζες παντού τα τελευταία δύο χρόνια, το DiEM 25 δημιούργησε το ΜέΡΑ 25 ώστε να επιστρέψει η Ελληνική Άνοιξη στην πατρίδα της.

Επί του πρακτέου, το ότι το ΜέΡΑ 25 δεν είναι άλλο ένα κόμμα φαίνεται από τον τρόπο οργάνωσής του. Για παράδειγμα, η Ιδρυτική μας Διακήρυξη, οι προτεινόμενες πολιτικές, το καταστατικό μας εγκρίνονται από όλα μας τα μέλη -Έλληνες, Γερμανούς, Πολωνούς, Γάλλους, Ιρλανδούς. Τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου του ΜέΡΑ 25 και ο Γραμματέας εκλέγονται και πάλι πανευρωπαϊκά, όπως πανευρωπαϊκά εκλέγονται κι οι εκπρόσωποι των εκλογικών μας σχημάτων σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Εν ολίγοις: Ο ριζοσπαστικός δημοκρατικός ευρωπαϊσμός στην πράξη.

16) Το ΜέΡΑ 25 θα κατέλθει στις επόμενες εκλογές; Αν ναι, αυτόνομο;

Ναι, θα κατέβει τόσο στις εθνικές εκλογές, αυτόνομα, όσο και στις ευρωεκλογές υπό την ομπρέλα του πανευρωπαϊκού εκλογικού κινήματος, το οποίο χτίζει συστηματικά, του DiEM 25, της «Ευρωπαϊκής Άνοιξης» -με κοινή λίστα υποψηφίων, κοινή ατζέντα πολιτικής και κοινή οργάνωση, σε χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Πολωνία, η Ελλάδα και άλλες.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s