Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ, Κ. ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ, ΜΙΛΑ ΣΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΑΛΜΟ.

Από το: Θάνο Γεωργούντζο

O Άγγελος Συρίγος (γενν. 1966) αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1988. Το 1994 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στην Αγγλία. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάσθηκε στο Research Centre for International Law του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ (1993-94), διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Μαυροβούνιο και το Αζερμπαϊτζάν (1999-2002) και είναι εταίρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου (1999 μέχρι σήμερα). Ασχολείται επιστημονικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, το Δίκαιο της Θάλασσας, τις μειονότητες και τους μετανάστες. Το 1992 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για εργασία του σχετική με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
Από το 1999 έχει ασχοληθεί με την ελληνική εξωτερική πολιτική και το μεταναστευτικό από θέσεις ευθύνης. Στις προσεχείς εκλογές θα δώσει τη μάχη του σταυρού, ως υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθηνών.

1) Κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσω εκ μέρους του Νομικού Παλμού, για την τιμή που μας κάνατε να μας παραχωρήσετε αυτή τη συνέντευξη. Θα ξεκινήσω από το πλέον επίκαιρο και φλέγον θέμα. Κλείσαμε μόλις ένα χρόνο από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τελικά πώς θα την χαρακτηρίζατε; Είστε της άποψης ότι πρέπει να γίνεται λόγος για διπλωματική νίκη ή διπλωματική ήττα, δηλαδή για άσπρο ή μαύρο ή μήπως να δώσουμε σημασία στις αποχρώσεις και στην ουσία του πράγματος;

Είναι μία κακή συμφωνία, διότι αντί να κλείνει με οριστικό τρόπο το θέμα, το διατηρεί με διαφορετικό διακύβευμα. Ενώ ως τώρα το ζητούμενο ήταν το όνομα του κράτους, τώρα το ζητούμενο θα είναι αν θα επικρατήσει ο όρος Βόρεια Μακεδονία στα επίθετα της γειτονικής μας χώρας ή απλώς το επίθετο μακεδονικός. Αυτή είναι η πορεία που θα έχουμε. Δεν διαπραγματευτήκαμε 27 χρόνια, για να καταλήξουμε να λέμε τους κατοίκους της χώρας Μακεδόνες και ταυτοχρόνως να αποσιωπούμε την ταυτότητα της ελληνικής Μακεδονίας. Στη συμφωνία δεν αναφέρεται πουθενά ο όρος Μακεδονία για την ελληνική Μακεδονία. Αυτά είναι μεγάλα λάθη και υπ’ αυτή την έννοια η συμφωνία είναι μια κακή συμφωνία.

2)Ας υποθέσουμε ότι κάποιος ψηφίζει τον Άγγελο Συρίγο, μόνο και μόνο επειδή θέλει να δει κάποιον ειδικό σε θέματα εξωτερικής πολιτικής να βελτιώσει την Συμφωνία των Πρεσπών. Με δεδομένο ότι η συμφωνία έγινε και δεν αναιρείται, σας ρωτώ, επιδέχονται βελτίωση ορισμένες πτυχές της Συμφωνίας; Και αν ναι, ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να βελτιωθούν; 

Επειδή απευθύνομαι σε νέους ανθρώπους καλό είναι να ξέρουμε κάθε φορά και που πατάμε. Η συμφωνία όπως σωστά λέτε, δεν δίνει τη δυνατότητα να καταγγελθεί. Ακόμα και να την καταγγείλεις παραμένουν σε ισχύ οι διατάξεις που αφορούν στο θέμα του ονόματος της χώρας, στον επιθετικό προσδιορισμό της γλώσσας (μακεδονική) και των κατοίκων ως Μακεδόνων / Πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας. Επομένως, καταγγελία δεν υπάρχει. Ακύρωση δεν υπάρχει διότι για να ακυρωθεί η συμφωνία χρειάζεται πλάνη, απάτη, απειλή ή χρηματισμός κατά το Διεθνές Δίκαιο, ούτε και αυτά τα στοιχεία υπάρχουν. Συνεπώς, το μόνο που έχουμε ως δυνατότητα είναι να ζητήσουμε σε περίπτωση που η άλλη πλευρά δεν εφαρμόζει σωστά τη συμφωνία είτε την αναστολή εφαρμογής είτε τη λήξη της. Εάν ζητήσουμε τη λήξη της, τότε οι Σκοπιανοί που αυτή τη στιγμή δεσμεύονται από το όνομα Βόρεια Μακεδονία, με ενθουσιασμό θα σπεύσουν και θα το αλλάξουν σε σκέτο Μακεδονία. Σε αυτήν την περίπτωση η ήττα θα είναι απόλυτη. Άρα, το επόμενο χρονικό διάστημα χρειάζεται πρώτον να δημιουργήσουμε ερείσματα, ώστε να μπορέσουμε να αλλάξουμε κακές διατάξεις της Συμφωνίας. Τα ερείσματα δημιουργούνται είτε από την Ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων είτε από τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας σε περίπτωση που η άλλη πλευρά δεν ακολουθεί τους όρους αυτού που έχει υπογράψει, το οποίο δεν είναι ικανοποιητικό για την Ελλάδα, αλλά το έχουμε υπογράψει και το έχουμε κυρώσει.

3)Ένα ακόμη ζήτημα που παραμένει πάντα επίκαιρο είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τι πιστεύετε εσείς ότι επιδιώκει η Τουρκία έναντι της Ελλάδας και πώς θα πρέπει να αντιδράσουμε; Η στάση άμυνας που τηρούμε, είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή;

Στην Ελλάδα κάνουμε μια σειρά από λάθη προσεγγίζοντας την Τουρκία. Το πρώτο λάθος, είναι ότι πιστεύουμε πως αυτό που συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο είναι διασυνδεδεμένο με τις εξελίξεις στη Συρία. Δεν έχει καμία σχέση με τις εξελίξεις στη Συρία. Η ανατολική μεσόγειος έχει τη δική της δυναμική στα πράγματα, η οποία ακολουθεί αυτόνομη πορεία από το τι θα συμβεί στο Συριακό μέτωπο. Η Τουρκία έχει δαπανήσει τα τελευταία έξι χρόνια το ποσό ενός περίπου δις ευρώ, για να αγοράσει ή να ναυπηγήσει δύο σεισμογραφικά και δύο γεωτρητικά σκάφη. Τα λεφτά αυτά είναι πολλά, δεν τα έδωσε για να υπαναχωρήσει. Ο στόχος της είναι να μπει ενεργά στο παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δούμε ότι η ελεύθερη Κύπρος θα είναι στις θαλάσσιες περιοχές της περικυκλωμένη δυτικά από το Φατίχ, ανατολικά από το Γιαβούζ, δύο γεωτρητικά σκάφη και νοτίως από το Μπαρπαρός που θα κάνει έρευνες σεισμογραφικές.

4) Και η Ελλάδα τι ρόλο μπορεί να διαδραματίσει σε όλο αυτό που μου  περιγράφετε;

Στην Κύπρο κατοικεί ένα σημαντικό τμήμα του ελληνισμού, το οποίο απειλείται από την Τουρκία ακριβώς λόγω της ελληνικής του ταυτότητας. Επομένως, η Ελλάδα οφείλει να παρακολουθεί τις ευρύτερες εξελίξεις, διότι μπορεί να χρειαστεί να προστατεύσει ομοεθνείς μας. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι λύσεις είναι γεωστρατηγικές. Πρέπει πρώτα να εξαντληθούν όλες οι διπλωματικές δυνατότητες που υπάρχουν. Η Κύπρος έχει κάνει μία πολύ καλή αρχή με τα διεθνή εντάλματα συλλήψεων που εξέδωσε, με την Ευρωπαϊκή Ένωση που πήρε μέτρα κατά της Τουρκίας και τα οποία θα συγκεκριμενοποιηθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα. Όλα αυτά είναι σημαντικά σημεία που οδηγούν προς μια διπλωματική διευθέτηση του ζητήματος. Η Τουρκία θα επιδιώκει την στρατιωτική επίλυση του ζητήματος, την στρατιωτικοποίηση του ενεργειακού. Η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν κάθε λόγο να επιλέγουν ειρηνικούς τρόπους, οι οποίοι θα οδηγήσουν την Κύπρο στην εκτέλεση του ενεργειακού της προγράμματος. Μόνο αν εκτελέσει η Κύπρος το ενεργειακό της πρόγραμμα, θα μπορέσουν να αλλάξουν οι αρνητικές εις βάρος της ισορροπίες στο θέμα της επιλύσεως του κυπριακού.

5) Ως φοιτητής δεν μπορώ να μην σας ρωτήσω για το θέμα του ασύλου στα ελληνικά πανεπιστήμια. Στην ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας είναι πολύ ψηλά η κατάργηση του ασύλου, το οποίο και χαρακτηρίζει ως άσυλο ανομίας. Θεωρείτε μήπως ότι ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα, να οξυνθεί δηλαδή η ανομία λόγω πιθανών αντιδράσεων.

Σήμερα το πρωί ήμουνα στο πανεπιστήμιο και με πλησίασε ένας νεαρός τον οποίο δεν ήξερα και άρχισε να με βρίζει με χυδαίο τρόπο. Χαμογέλασα δεν του έδωσα σημασία, με ακολούθησε και συνέχισε να με βρίζει, απειλώντας με και λέγοντας ότι πρέπει να φύγω από το πανεπιστήμιο. Αυτά τα πράγματα είναι αδιανόητα. Απλώς στην Ελλάδα έχουμε ποινικό άσυλο στα πανεπιστήμια, ο ποινικός κώδικας δεν εφαρμόζεται. Το θέμα του ποινικού ασύλου είναι κάτι που πρέπει να λήξει άμεσα και να γίνει η Ελλάδα σαν τα υπόλοιπα κράτη του κόσμου, όπου υπάρχει ελευθερία διακινήσεως ιδεών, ελευθερία λόγου, αλλά όχι ποινική ασυδοσία. 

6) Και θα γίνει αυτό με την κατάργηση του ασύλου;

Θα είναι μία δύσκολη περίοδος, αλλά θεωρώ ότι η κοινωνία μας είναι αρκετά ώριμη πλέον και το ζητάει. 

7) Γνωρίζω ότι απευθύνομαι σε έναν επιτυχημένο και φτασμένο καθηγητή πανεπιστημίου που έχει τη σιγουριά της ακαδημαϊκής θέσης, καθώς επίσης και των συναισθημάτων αγάπης και εκτίμησης των φοιτητών του. Σας ρωτώ λοιπόν, γιατί να διακινδυνεύσετε τη σιγουριά αυτή και να ρισκάρετε να μπείτε στον αβέβαιο αγώνα της πολιτικής; Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Γεννήθηκα το 1966. Σε μία Ελλάδα που έκλεινε ακόμη τις πληγές του εμφυλίου πολέμου. Στα πρώτα μου χρόνια είχαμε ένα δικτατορικό καθεστώς, εγώ ήμουν πάρα πολύ μικρός τότε, όταν έπεσε μάλιστα η δικτατορία ήμουν μόλις 8 χρονών. Ανδρώθηκα μέσα από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, μέσα από καλά δημόσια σχολεία. Είχα την τύχη να πάω σε ένα πολύ καλό Πρότυπο σχολείο, το Πρώτο Γυμνάσιο και Λύκειο Αθηνών στην Πλάκα. Πέρασα τις δύσκολες και κατά τεκμήριο αντικειμενικές πανελλαδικές εξετάσεις, το λέω αυτό γιατί σε μία χώρα που δεν έχει θεσμούς, βλέπουμε ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι υπεράνω αμφιβολίας ότι είναι αδιάβλητες. Ακόμη και προσφάτως που έγινε η ιστορία με τα πάρα πολύ δύσκολα θέματα που ετέθησαν στις εξετάσεις, κανένας δεν είπε ότι ήταν δύσκολα, επειδή υπήρχε κάποιο παιχνίδι από πίσω να περάσουν κάποιοι που ξέραν τα θέματα και να μείνουν απ’ έξω κάποιοι που δεν τα ξέραν. Η αντίληψη ήταν ότι τα θέματα ήταν πάρα πολύ δύσκολα, γιατί απλώς ήταν δύσκολα. Πέρασα λοιπόν μέσα από ένα σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων, τελείωσα τη Νομική Αθηνών, πήγα στο εξωτερικό και με τη βοήθεια και υποτροφιών μπόρεσα και ολοκλήρωσα τις σπουδές μου. Επέστρεψα πίσω στη χώρα μου και δουλεύω έκτοτε εδώ. Θεωρώ ότι οφείλω στην πατρίδα μου το μεγαλύτερο τμήμα της πορείας που έχω. Και θεωρώ επίσης ότι είμαστε σε μία εξαιρετικά δύσκολη φάση και πρέπει να βοηθήσουμε την πατρίδα μας να γυρίσει σελίδα σε όλα αυτά τα πράγματα τα οποία βαραίνουν εσάς ως νέα γενιά και τα οποία εμείς πρέπει να καθαρίσουμε, για να σας αποδώσουμε μία Ελλάδα καλύτερη.

8) Αντί να σας ρωτήσω επί συγκεκριμένων ζητημάτων, θα ήθελα να μου πείτε εσείς ποια είναι τα τρία πιο σημαντικά πράγματα που θα θέλατε να αλλάξετε αμέσως ως αυριανός βουλευτής; Τα 3 πρώτα πράγματα δηλαδή, που αν σας δινόταν η δυνατότητα, θα τα κάνατε από την πρώτη στιγμή.

Το πρώτο πράγμα έχει να κάνει με την ασφάλεια στην Αθήνα πως,  δηλαδή, θα μπορέσει να επανέλθει το αίσθημα ασφαλείας στους κατοίκους. Το δεύτερο έχει να κάνει με την εξωτερική πολιτική, πως θα μπορέσουμε να γίνουμε ένα φυσιολογικό κράτος, το οποίο θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και θα το εφαρμόζει στην πράξη. Και το τρίτο να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο θεωρώ ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί. Θα προσέθετα και ένα τέταρτο σημείο πάρα πολύ βασικό, πως θα γυρίσουν οι νέοι που έφυγαν στο εξωτερικό.

9) Μιας και αναφερθήκατε από μόνος σας σε εμάς τους νέους, θα ήθελα να ρωτήσω πριν κλείσουμε, ποια συμβουλή–υπόδειξη δίνετε στους νέους που ξεκινάνε τώρα με σκέψεις, όνειρα και φιλοδοξίες για τη ζωή;

Να μην παίρνετε τίποτα στη ζωή σας ως δεδομένο. Τα πράγματα αλλάζουν ταχύτατα. Στη ζωή μου έχει χρειαστεί να αλλάξω κατευθύνσεις δύο τρεις φορές. Πρέπει να προσαρμοζόμαστε στις νέες εξελίξεις. Σήμερα το μεσημέρι περνούσα από την Ομόνοια και κοίταζα ένα κατάστημα, το οποίο παλιά λεγόταν «Πηγή της κασέτας», ήταν σε μία στοά στην Ομόνοια που πούλαγε άγραφες κασέτες. Τώρα υπήρχε ένα μεγάλο σήμα «Ενοικιάζεται». Κανένας δεν αγοράζει κασέτες. Είναι προϊστορικά πλέον αυτά. Τη δεκαετία του 80, εκεί γινόταν λαϊκό προσκύνημα. Τα δεδομένα αλλάζουν. Πολλά από τα επαγγέλματα τα οποία γνωρίζουμε σήμερα δεν θα υπάρχουν ύστερα από τριάντα χρόνια, όταν εσείς θα είσαστε στην αγορά εργασίας. Πρέπει να είσαστε ευπροσάρμοστοι και εκείνο που απαιτείται είναι να έχετε τις βάσεις, για να μπορείτε να γυρίσετε το καράβι σας όπου χρειαστεί, για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τις πολλές τρικυμίες που θα βρείτε. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s