LA DIVINA : ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Από τη : Δήμητρα Καπρούλια

Maria. Callas. La Divina. Όπως και να την αποκαλέσει κανείς, η ουσία παραμένει ίδια. Ποτέ ανά τους αιώνες –τολμώ να πω- από τότε που ο homo sapiens ανακάλυψε τη δύναμη της φωνής του, δεν μπόρεσε καμία γυναικεία φωνή να αγγίξει έστω και στο ελάχιστο τις εξωφρενικά αψεγάδιαστες φωνητικές ικανότητες της σοπράνο Maria Callas. Μέχρι την άνοδό της οι σοπράνο απλώς ακολουθούσαν τα μουσικά όργανα. Μετά την εδραίωση της οι σοπράνο ερμηνεύουν. Χρειάστηκαν χρόνια ολόκληρα για να εμφανιστεί ένα άγαρμπο αρχικά, εύσωμο κορίτσι, να διδάξει σε κυρίες της όπερας, πως η ερμηνεία θέλει ψυχή.

Αν παρατηρήσει κανείς την Κάλλας επί σκηνής θα διαπιστώσει το πρωτοφανές του μεγαλείου της. Χαρακτηριστική στην Carmen το 1962 στο Αμβούργο. Εμφανίζεται στη σκηνή με ένα κατάμαυρο μάξι φόρεμα, κοσμήματα που αστράφτουν. Μα εντύπωση δεν προξενεί η τουαλέτα που φορά ή τα διαμάντια που κοσμούν το λαιμό της. Η Κάλλας εμφανίζεται πιο εκθαμβωτική από ποτέ, το βλέμμα της γεμάτο αυτοπεποίθηση, εκπέμπει μια εσωτερική γαλήνη, μια ηρεμία, είναι η ηρεμία πριν την καταιγίδα. Διότι σε λίγη ώρα γνωρίζει πως θα ταρακουνήσει συθέμελα τη σκηνή του Αμβούργου.

Στέκεται αγέρωχη μπροστά από την ορχήστρα, αναμένοντας με καταπληκτική βεβαιότητα και γαλήνη τη σειρά της. Όταν ξεκινά να τραγουδά, το ύφος της αλλάζει, δεν τραγουδά απλώς, ερμηνεύει με όλη της την καρδιά. Αλλάζει εκφράσεις, μετενσαρκώνεται στην φλογερή τσιγγάνα, μια τσιγγάνα αγέρωχη, αριστοκρατική. Όλοι οι μύες του προσώπου της είναι εστιασμένοι σε έναν σκοπό. Να υιοθετήσουν την έκφραση που θα είχε η εκάστοτε ηρωίδα. Όσο ερμηνεύει, το πρόσωπό της αισθάνεται τη σημασία των στίχων καιν πλάθεται αναλόγως. Η Κάλλας είναι ηθοποιός, είναι αριστοκράτισσα, είναι τσιγγάνα, είναι εκθαμβωτική, είναι θυμωμένη, είναι ερωτευμένη, είναι απογοητευμένη, είναι όσα την προστάξει ο στίχος να είναι. Είναι η La Divina.

Τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσει κανείς αυτό το μεγαλείο προσφέρει το Νοέμβριο  η Base Hologram και η Solist invent experiences στην Αθήνα,  στο «Θέατρον», Αίθουσα Αντιγόνη, Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Όπως αναφέρεται στα πρόσφατα άρθρα : <<H BASE Hologram, η κορυφαία εταιρεία δημιουργός περιεχομένου ζωντανής ψυχαγωγίας, αξιοποιεί την τεχνολογία των ολογραφικών ταινιών για την παραγωγή συναυλιών και ειδικεύεται στη δημιουργία θεαμάτων μέσω της ολογραφικής τεχνολογίας, χρησιμοποιώντας μια φωτορεαλιστική, τρισδιάστατη απόδοση, δίνοντας στους θεατές τη δυνατότητα να συνδεθούν βιωματικά με το περιεχόμενο της ζωντανής παράστασης. Σημαντική συμβολή στη δημιουργία του project έχει η Warner Classics, διαθέτοντας όλες τις ηχογραφήσεις με τη φωνή της Maria Callas που έχει στην κατοχή της.>>

Στις 11 και 12 Νοεμβρίου οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν έστω και εικονικά αυτό το μεγαλείο από κοντά, καθώς η φωνή της σοπράνο θα επιστρέψει στη σκηνή, με συνοδεία ζωντανής μουσικής από την ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που πλαισιώνει την παράσταση της μεγάλης ερμηνεύτριας, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Eímear Noone. Η προπώληση εισιτηρίων μπορεί να γίνει, είτε απευθείας στο θέατρο, είτε ηλεκτρονικά, είτε τηλεφωνικά.

Περισσότερες πληροφορίες : https://www.viva.gr/tickets/music/theatron-antigoni/callas-in-concert-the-hologram-tour/

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s