Ο ΣΥΝΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΡΗΤΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΟΜΙΚΗΣ Α.Π.Θ., ΦΩΤΗΣ ΚΡΑΛΙΔΗΣ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΘΕΣΜΟ.

Κατ’ αρχάς, Φώτη, πες μας λίγα λόγια για εσένα, πριν μιλήσουμε για το Ρητορικό Όμιλο.

Ονομάζομαι Φώτης Κραλίδης, είμαι 20 ετών, γεννημένος και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, όπου συνεχίζω να ζω, καθ’ ότι βρίσκομαι στο 3ο έτος των σπουδών μου στη Νομική του Α.Π.Θ. . Δε μου αρέσει να μιλάω ιδιαίτερα για τον εαυτό μου. Αν ήταν να πω κάτι, αυτό είναι ότι προσπαθώ καθημερινά να είμαι ένας ενεργός άνθρωπος, ένας ενεργός φοιτητής, ένας ενεργός πολίτης. Και να περνάω μέσα από εκείνη τη λεπτή γραμμή ανάμεσα στα όνειρα και στην πραγματικότητα, που λέγεται δράση. Και έτσι νομίζω ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το θέμα αυτής της συνέντευξης, που δεν είμαι εγώ αλλά ο καινούριος Ρητορικός Όμιλος στη Νομική του Α.Π.Θ., του οποίου έχω την τιμή να είμαι ένας από τους ιδρυτές μαζί με τέσσερα εξαιρετικά παιδιά-συμφοιτητές μου, την Ελισάβετ Γκλαβίνη, τη Δήμητρα Καραβίττη, τον Κωστή Μυλωνά και το Νίκο Σαλπιστή.

1) Τι είναι ο Ρητορικός Όμιλος Νομικής Α.Π.Θ. και πού αποσκοπεί;

Είναι ένας ανεξάρτητος, από κάθε άποψη, Ρητορικός Σύλλογος που στήθηκε από τα παιδιά που προανέφερα τους τελευταίους έξι περίπου μήνες. Ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη σαν ιδέα και από τότε έγιναν οι απαραίτητες κινήσεις, κυρίως σε οργανωτικό επίπεδο, για να γίνει αυτή η ιδέα πράξη και να ξεκινήσει επίσημα τη λειτουργία του ο σύλλογος με την αρχή του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, όπως και έγινε. Λειτουργούμε υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Νομικής του Α.Π.Θ., με τη στήριξη Καθηγητών και από τους έξι τομείς της σχολής, με την προσπάθεια και τη συμμετοχή όλων μας και κυρίως των συμφοιτητών μας που στηρίζουν αυτήν την προσπάθεια, της οποίας αποτελούν πραγματικά την ψυχή.

Τώρα: Πού αποσκοπεί αυτή η προσπάθεια; Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα ποιοτικών δραστηριοτήτων, παράλληλων με το πρόγραμμα σπουδών, που θα δώσουν την ευκαιρία σε όποιον φοιτητή ή φοιτήτρια συμμετέχει να καλλιεργήσει το δημόσιο λόγο του, να δοκιμάσει δημόσια τις ιδέες, τις θέσεις και τις προτάσεις του, να τις θέσει σε αμφισβήτηση, να εmμείνει, να αναθεωρήσει, να βελτιώσει, να αντιπαραθέσει ή να συνθέσει. Αυτό που θέλουμε, λοιπόν, είναι πιο ενεργούς φοιτητές σε ένα πιο ζωντανό Πανεπιστήμιο.

2) Ποιος εμπνεύστηκε αυτή την πρωτοβουλία;

Η ιδέα ανήκει στο Νίκο Σαλπιστή. Αυτός απευθύνθηκε στον καθένα μας, μας έφερε σε επικοινωνία και επαφή και αρχίσαμε να συντονιζόμαστε και να στήνουμε βήμα-βήμα αυτή την πρωτοβουλία.

3) Ποιες είναι οι δραστηριότητες του Ομίλου σας;

Κορμό των δραστηριοτήτων μας αποτελούν οι εβδομαδιαίες προπονήσεις ρητορικής που λαμβάνουν χώρα κάθε Παρασκευή, στις 18:00, στην αίθουσα 4 της Σχολής. Σκοπεύουμε, επίσης, να διοργανώνουμε ημερίδες ακαδημαϊκού χαρακτήρα και θέλουμε μάλιστα η πρώτη από αυτές να γίνει μέσα στο 2019. Από έκει και πέρα επεξεργαζόμαστε καθημερινά ιδέες και για άλλες δραστηριότητες και το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι πολλές εκπλήξεις για το άμεσο μέλλον.

4) Ποιος  μπορεί να συμμετάσχει στο Ρητορικό Όμιλο Νομικής Α.Π.Θ. και με ποιον τρόπο;

Είναι βασικό να τονίσουμε ότι ο σύλλογός μας δεν απευθύνεται μόνο σε φοιτητές Νομικής αλλά και σε κάθε φοιτητή τον οποίο ενδιαφέρει η ρητορική τέχνη. Καλούμε άπαντες να ακολουθήσουν μια απλή διαδικασία και να εγγραφούν ως μέλη του συλλόγου -χωρίς αυτό να συνεπάγεται, εννοείται, την οποιαδήποτε υποχρέωση- και να συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητές μας. Από εκει και πέρα τους καλούμε να πάρουν το σύλλογο στα χέρια τους, να έρθουν σε επαφή με εμάς, να προτείνουν ιδέες για νέες δράσεις και να εξετάσουμε μαζί αν μπορεί ο σύλλογός μας να γίνει η ομπρέλα και το μέσο, ώστε πολλές από αυτές τις ιδέες να πραγματοποιηθούν.

5) Υπάρχει ανταπόκριση του φοιτητικού κοινού σε αυτό το νέο εγχείρημα και, αν ναι, πού πιστεύετε ότι οφείλεται;

Δε θέλω να είμαι υπερβολικός και να «φουσκώσω» καταστάσεις. Θα μιλήσω με στοιχεία. Έχουμε μια σελίδα στο Facebook (https://www.facebook.com/tharsinauth) με πάνω από 1100 like και εκατοντάδες αντιδράσεις σε κάθε μας δημοσίευση. Στην εκδήλωση-παρουσίαση που κάναμε στις 18 Οκτωβρίου στη Σχολή, απόγευμα Παρασκευής, σε νεκρή ώρα ακαδημαϊκά, και την οποία οργανώσαμε και προπαγανδίσαμε μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, εκατοντάδες συμφοιτητές μας γέμισαν με παλμό, ασφυχτικά, την αίθουσά μας. Ήδη έχουμε τριψήφιο αριθμό εγγεγραμμένων ενεργών μελών, που αυξάνεται καθημερινά. Στην πρώτη μας προπόνηση πάλι η προσέλευση και η ζωντάνια που συναντήσαμε ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Και είναι επίσης γεγονός ότι το εγχείρημά μας συζητείται πολύ εντός και εκτός Σχολής. Δεν επαναπαυόμαστε, όμως, σε καμία περίπτωση και συνεχίζουμε ακόμη πιο δυνατά.

Τώρα: Αυτήν την ανταπόκριση, που μας γεννά αισιοδοξία αλλά και ευθύνη, την αποδίδω στο ότι σαν προσπάθεια, νομίζω, αποπνέουμε υγεία, σοβαρότητα, προετοιμασία και μεράκι, και πιστεύω αυτά εκτιμώνται.

DSC_0045.JPG

6) Τι είδους ζητήματα πραγματεύονται οι συμμετέχοντες και ποιος τα αποφασίζει;

Φροντίζουμε να πραγματευόμαστε ζητήματα ενδιαφέροντα, επίκαιρα και από μια ευρεία γκάμα, αν θέλετε. Σίγουρα και νομικά, αλλά και κοινωνικά, πολιτικά, ηθικά και γενικά ζητήματα, τα οποία θα μπορούσαν να απασχολήσουν και προβληματίσουν έναν άνθρωπο της ηλικίας μας.

Ως προς την επιλογή των θεμάτων, στην πρώτη προπόνηση προτείναμε εμείς, αλλά, όπως είπαμε, είμαστε απολύτως ανοιχτοί για σχετικές προτάσεις από οποιονδήποτε φίλο ή φίλη, αφού, από τη στιγμή που είμαστε πέντε άνθρωποι, το μόνο σίγουρο είναι ότι μας διαφεύγουν πολλά εξαιρετικά θέματα που θα μπορούσαν κάλλιστα να συζητηθούν στις προπονήσεις μας.

7) Ποια είναι η διαδικασία και οι κανόνες διεξαγωγής ενός ρητορικού αγώνα;

Στις προπονήσεις μας ακολουθούμε ένα μοντέλο-παραλλαγή του αντίστοιχου βρετανικού, το οποίο είναι πολύ απλό και προσιτό ακόμα και για παιδιά που δεν είχαν καμία προηγούμενη εμπειρία με ρητορικούς αγώνες. Κρατείται κανονικά χρονόμετρο και ο αγώνας λαμβάνει χώρα με αυστηρή τήρηση των κανόνων, ενώπιον δύο κριτών, από μια ομάδα που έχουμε συγκροτήσει από ανθρώπους με επαρκή και διαπιστευμένη εμπειρία σε ρητορικούς αγώνες (όπως φοιτητές επί πτυχίω, μεταπτυχιακούς, ακόμη και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης με μεγάλη σχετική εμπειρία αλλά και όχι μόνο), οι οποίοι και προβαίνουν σε τεκμηριωμένες κριτικές μετά το πέρας των τοποθετήσεων. Η προπόνηση, επίσης, περιλαμβάνει διάλογο με το κοινό, που παρακολουθεί την προπόνηση, επί των συζητηθέντων θεμάτων. Τέλος, να τονίσουμε πως σε κάθε προπόνηση φροντίζουμε να συζητάμε δύο θέματα, ένα πιο γενικό, όπως είπαμε, και ένα με περισσότερο νομικό προσανατολισμό.

8) Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια σε σχέση με τον Εθνικό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης;

Εύχομαι ο σύλλογός μας να βοηθήσει ουσιαστικά πολλά μέλη του, ώστε να πρωταγωνιστήσουν αυτόν τον Απρίλη στην Αθήνα, αλλά και όχι μόνο.

9) Πώς οραματίζεστε το Ρητορικό Όμιλο Νομικής Α.Π.Θ. σε κάποια χρόνια;

Το σύλλογο τον φαντάζομαι ως μια εστία ζωντανών ανθρώπων, που θα απελευθερώνει όσους φοβούνται, θα δίνει βήμα σε όσους δεν μπορούν να το αποκτήσουν εύκολα, θα προσγειώνει τους υπερβολικά σίγουρους για τον εαυτό τους και τις ιδέες τους και θα απογειώνει όσους συμμετέχουν. Θέλω να είναι ανεξάρτητος, να αναβαθμίζεται καθημερινά, να βγάζει υγεία και να χαρίζει πολλά χαμόγελα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s