ΤΑ ΤΡΙΑ «Σ»!

Από το: Θάνο Γεωργούντζο

Προδότες, ακραίοι, φασίστες. Μοιάζουν με τρεις λέξεις που δε θα ανέμενε κανείς ότι θα ακούγονταν με τέτοια άνεση εν έτει 2019. Μήπως όμως θα έπρεπε να είναι αναμενόμενη η συχνή αναφορά σε τέτοιους χαρακτηρισμούς;

Αρκεί και μία επιδερμική προσέγγιση της συνταγματικής μας ιστορίας, για να πειστεί κανείς ότι ένα από τα διαχρονικότερα προβλήματα του πολιτικού μας συστήματος, εν γένει, είναι η έλλειψη ενότητας. Ειδικότερα, η Ελλάδα πριν καν «βαπτισθεί» ανεξάρτητη, εισήλθε σε ένα κλίμα διχασμού. Ο Εθνικός διχασμός, που ουσιαστικά άρχισε το 1821, πέρασε από διάφορα στάδια, για να αναζωπυρωθεί το 1915, και αλλάζοντας απλώς χρώμα, να θεριεύσει στη διάρκεια του εμφυλίου του 1946. Ο εχθρός είτε ονομαζόταν βασιλόφρων/βενιζελόφρων είτε δεξιόφρων/αριστερόφρων. Σε κάθε περίπτωση εχθρός ήταν το φρόνημα. Εντυπωσιάζει μάλιστα η συστηματική προσπάθεια νομιμοποίησης ενεργειών που αποσκοπούσαν στην ποινικοποίηση της γνώμης του άλλου. Η διοικητική εκτόπιση «υπόπτων» (και όχι ενόχων), η ψήφιση νόμων, όπως ο N. 4229/1929, γνωστός και ως «ιδιώνυμο», οι δηλώσεις μετανοίας και μία σωρεία άλλων μέτρων είναι απλώς μερικές ενδείξεις που φανερώνουν τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώθηκαν οι σχέσεις ανάμεσα σε αυτούς που υφαίνουν τον ιστό της ελληνικής κοινωνίας.

Από το 1974 και μετά, η χώρα μπήκε σε μία τροχιά εκδημοκρατισμού. Ο εκτροχιασμός λίγο έλειψε βέβαια να επέλθει, όταν το 2015 το περίφημο δημοψήφισμα στάθηκε αφορμή να θυμηθούμε τη γνωστή συνήθεια της διαίρεσης σε στρατόπεδα. Αλλά γιατί να πάμε στο 2015 και όχι στο σήμερα, στους εθνομηδενιστές απάτριδες και στους εθνικιστές πατριώτες. Χρειαζόμαστε επιτέλους μια νέα αρχή. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια της ακινησίας στις λανθασμένες συνταγές του παρελθόντος. Η επένδυση που πρέπει να κάνουμε βρίσκεται στα τρία «Σ»: Συνεννόηση–Σύνεση–Συναίνεση. Σε αυτό το τρίπτυχο κρύβεται η ελπίδα. Ας μην την αφήσουμε και αυτή τη φορά να πάει χαμένη! Ας μην την αφήσουμε να πνιγεί στη δίνη των διχασμών!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s