ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΓΚΡΕΤΑ

Από την : Κατερίνα Κουκουράκη

Ο φετινός Σεπτέμβριος σημαδεύτηκε από δράσεις και διαδηλώσεις για το περιβάλλον, μετά από ένα καταστροφικό καλοκαίρι για τα δάση σ’ όλη την υφήλιο, και δη στον Αμαζόνιο. Αυτή η περιβαλλοντική κινητοποίηση εκδηλώθηκε με πρωταγωνίστρια μια νεαρή Σουηδέζα, που με θάρρος εξέφρασε την ανησυχία τόσο εκείνης όσο και της νεολαίας παγκοσμίως για τον αργό θάνατο της Γης και το δυσοίωνο μέλλον επιβίωσης των νέων γενεών.

Η δεκαεξάχρονη Greta Thunberg, ανέβηκε στο βήμα και τα λόγια της αποτέλεσαν έναυσμα για μια παγκόσμια κινητοποίηση γύρω από την οικολογική κρίση. Η δράση της άρχισε τον Αύγουστο του 2018, όταν ξεκίνησε μια διαμαρτυρία έξω από τη σουηδική Βουλή, με αίτημα τη λήψη πιο αποτελεσματικών μέτρων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Έτσι, ξεκίνησε ένα κίνημα που ονομάστηκε “Fridays for Future” και αφορούσε στη διενέργεια μαθητικών διαδηλώσεων για το περιβάλλον κάθε βδομάδα. Στη συνέχεια, η Γκρέτα μίλησε στο Συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών του 2018 για την Κλιματική Αλλαγή, προκαλώντας έκρηξη διαδηλώσεων σε όλον τον κόσμο. Από τότε έγινε παγκοσμίως γνωστή ως πρέσβειρα του κινήματος για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ προτάθηκε και ως υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης. Το θάρρος της παρακίνησε πολλά δημόσια πρόσωπα να στηρίξουν το κίνημα, ενώ πολλοί ισχυροί πολιτικοί άντρες, φοβούμενοι το οικονομικό κόστος ενός τέτοιου κινήματος, τάσσονται εναντίον της, αποδίδοντάς της μέχρι και χαρακτηρισμούς ως “άπειρου παιδιού”, “ηθοποιού” και “ψυχοπαθούς”.

Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί, γιατί αυτή η συγκεκριμένη Σουηδέζα μαθήτρια να λάβει τόσο μεγάλη προσοχή, όταν υπάρχουν χιλιάδες άλλοι νέοι με ιδιοφυή επιτεύγματα για την προστασία του περιβάλλοντος, οι οποίοι μένουν στην αφάνεια. Ίσως όμως το γιατί δεν έχει τόση σημασία. Σημασία έχει ότι τουλάχιστον αυτή η μικρή ηρωίδα άνοιξε τα μάτια πολλών ισχυρών ανθρώπων, και κυρίως ότι πρέπει να ανοίξει τα δικά μας.  Η δράση της, παρά τη διχογνωμία που προκαλεί σε αρκετούς, καθίσταται αφορμή για να θυμηθούμε και οι υπόλοιποι τι συμβαίνει στο σπίτι μας και την έκταση της απειλής του, που είναι καθαρά αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης ανθρώπινης δραστηριότητας.

Για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα, ας επιστήσουμε την προσοχή μας σε κάποια τρανταχτά παραδείγματα που αποδεικνύουν ακριβώς αυτή την απειλή.  Πιο πρόσφατο παράδειγμα: οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο. Μέσα σε 8 μήνες, καταγράφηκαν στη Βραζιλία 88.816 πυρκαγιές, με πάνω από το 50% αυτών να εντοπίζεται στον Αμαζόνιο, αποδεδειγμένα λόγω ανθρώπινης δραστηριότητας. Οι ελεγχόμενες καύσεις από την αυταρχική κυβέρνηση της Βραζιλίας συνεχίζονται ακάθεκτα. Έπειτα, ένα πιο οικείο στον μέσο άνθρωπο παράδειγμα: η άνοδος της θερμοκρασίας. Μπήκαμε στον Οκτώβρη με τους 30 βαθμούς Κελσίου να χτυπάνε ακόμα στον υδράργυρο. Κι αυτό ως εκδήλωση του γνωστού σε όλους μας φαινομένου του θερμοκηπίου, το οποίο έχει προκληθεί από τις υψηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τον άνθρωπο, και το πιθανότερο είναι να επιφέρει το ολικό λιώσιμο των πάγων στο εγγύς μέλλον. Στο “Εθνικό Πάρκο Παγετώνων” στην Μοντάνα των ΗΠΑ, οι όγκοι πάγου έχουν περιορισθεί σε λιγότερους από 30 από τους 150 που ήταν πριν έναν αιώνα[1]. Στη Γροιλανδία, το φύλλο πάγου συρρικνώνεται με ρυθμό έξι φορές μεγαλύτερο σε σχέση με λίγες δεκαετίες πριν. Και παρόλ’ αυτά ακόμα αρκετοί άνθρωποι θεωρούν ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι απλώς “μια θεωρία συνωμοσίας” και μία “απάτη”.

Δεν είμαι ειδήμων σ’ αυτόν τον κλάδο και δεν είναι δυνατόν με λίγα λόγια να περιγραφούν όλοι οι κίνδυνοι τους οποίους αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Γη μας. Η Γκρέτα τόνισε επανειλημμένα  ότι βρισκόμαστε στην αρχή του έκτου μαζικού αφανισμού. Ίσως κάποιοι θα χαρακτήριζαν τα λόγια αυτά ως υπερβολικά, ωστόσο αντικατοπτρίζουν μάλλον γλαφυρά τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ο κίνδυνος βρίσκεται πράγματι πολύ πιο κοντά απ’ ό,τι νομίζουμε και καθημερινά η φύση μας το δείχνει. Απολύτως λογικό οι σύγχρονοι ηγέτες να το θέτουν σε δεύτερη μοίρα. Απολύτως λογικό όμως και για μας;

ΠΗΓΕΣ:


[1]    https://www.nationalgeographic.com/environment/global-warming/global-warming-effects/ .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s